“Getuige van overval Bende van Nijvel vond wagen terug met lijk in koffer”

Jef Vermassen maant een belangrijke getuige in het onderzoek aan opnieuw een klacht in te dienen bij het gerecht. Volgens Vermassen heeft die persoon destijds dingen gezien die belangrijk kunnen zijn voor het huidige onderzoek.

Vermassen schetste gisteren echter ook hoe moeilijk die stap naar Justitie zetten kan zijn. “Destijds legde een getuige verklaringen af. Nadien werd zijn wagen teruggevonden in het kanaal, met een lijk in.”

Dat Vermassen dingen suggereert – zoals dat er drie ‘Reuzen’ zouden zijn – wekte gisteren ergernis op bij procureur-generaal De ­Valkeneer. Die maande Vermassen nogmaals aan zijn beweringen aan de onderzoekers over te maken.

De gouden tip in het onderzoek naar de Bende van Nijvel zou een verklaring zijn van een ex-rijkswachter van de brigade-Aalst, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. De man zei dat hij op 9 november 1985 het bevel moest geven om de bewaking aan de Delhaize in Aalst een half uur voor sluitingstijd af te blazen, enkele minuten voor er een overval plaatsvond.

Jef Vermassen zei woensdag aan VTM dat veertien dagen geleden een verklaring werd afgelegd die van zeer doorslaggevende aard is. “Ik denk dat men nu genoeg weet om de zaak op te helderen”, zei hij over de gouden tip.

Hij zou hiermee verwijzen naar de getuigenis van de ex-rijkswachter kort na 15 oktober. Hij noemde ook de naam van minstens één hiërarchische overste die het bevel gaf om het R4’tje te doen wegrijden. In grote lijnen luidt zijn verhaal: “De aanslag in Aalst was een inside job van de rijkswacht.”

De inhoud van de verklaring werd woensdag door meerdere bronnen bevestigd aan de kranten, maar niet door Jef Vermassen. Hij wou aan De Morgen enkel kwijt: “Dat lekt over enkele dagen vanzelf wel uit.”

Bron » Het Nieuwsblad