‘Gouden tip’ Bende van Nijvel gaat over bewaking Delhaize Aalst

Advocaat Jef Vermassen had het gisteren in VTM Nieuws over een ‘gouden verklaring’ die twee weken geleden zou zijn afgelegd in verband met de Bende van Nijvel. Volgens verschillende media gaat die over de vroegtijdige stopzetting van de bewaking van de Delhaize in Aalst op de avond van de overval.

Vermassen beweert dat de informatie zou kunnen leiden tot opheldering in het dossier van de Bende van Nijvel.

‘De verklaring heeft niets te maken met de ontwikkelingen rond de ex-rijkswachter’, verduidelijkt Vermassen vanmorgen in De Standaard. ‘Ze is trouwens afgelegd nog voor dat spoor in de media kwam.’ Volgens Vermassen is de verklaring intussen ‘officieel afgenomen’ en kan ze aan het onderzoek worden toegevoegd. ‘Ik zal erop toezien dat dit nu niet tussen de plooien valt. Het is belangrijk dat mensen die iets weten voldoende vertrouwen krijgen om hun mond open te doen’, vindt de advocaat nog.

Volgens de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen gaat die gouden tip over de bewaking van de Delhaize in Aalst op de avond van de overval op 9 november 1985. In die periode stonden vestigingen van Delhaize onder toezicht van de toenmalige rijkswacht. De reden daarvoor was de golf van Bende-overvallen op de winkelketen.

Een gewezen rijkswachter zou hebben verklaard dat hij ‘vanuit Brussel’ het bevel van een overste had gekregen om de patrouille bij de Delhaize in Aalst op die bewuste avond weg te halen nog voor de winkel sloot. Dat zou de Bendeleden hebben toegelaten om zonder weerstand acht doden te maken in het warenhuis.

Rijkswacht betrokken?

De informatie over dat bevel circuleert al langer en geeft voeding aan de hypothese dat de rijkswacht betrokken is bij de Bende van Nijvel. Op een bijeenkomst die Jong Open VLD ruim twee jaar geleden organiseerde in Aalst, vertelde een slachtoffer dat een rijkswachtkapitein hem had toevertrouwd dat hij zo’n order had gekregen.

Het is onduidelijk of de informatie ook al langer dan enkele weken deel uitmaakt van het gerechtelijk dossier. Vermassen wil zelf geen commentaar kwijt over de inhoud van de verklaring, maar zegt wel dat die twee weken geleden officieel is afgelegd bij de politie doordat de persoon in kwestie nu ‘voldoende vertrouwen’ zou hebben om het te doen.

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, die het onderzoek naar de Bende beheert, heeft zijn twijfels bij de beweringen van Vermassen. ‘Deze advocaat weet niet waarover hij praat, hij zou beter nu en dan op zijn tong bijten’, zegt De Valkeneer aan de RTBF. ‘De pistes die meester Vermassen naar voren schuift zijn gewoonlijk al geverifieerd en hebben nooit tot iets geleid. Het is non-informatie.’

Bron » De Standaard