Procureur-generaal De Valkeneer stelt zich vragen bij rol Aalsterse rijkswacht in 1985: “Wie gaf merkwaardig bevel?”

“Het was ons al langer bekend dat er op de avond van de Bende-overval op de Delhaize in Aalst binnen de rijkswacht een merkwaardig bevel is gegeven. Alleen konden wij nooit achterhalen door wie.” Procureur-generaal Christian De Valkeneer kreeg de ‘gouden tip’ van Jef Vermassen ook gisteren niet onder ogen, maar is wel erg benieuwd.

“Waar was de rijkswacht?” Het was de titel op pagina 2 van deze krant, dinsdag 12 november 1985. Wijlen collega Walter De Bock schreef: “Over één zaak is iedereen het ongeveer eens. De rijkswacht heeft zaterdagavond gefaald, want ze was tijdens de beslissende minuten totaal afwezig. Onverklaarbaar en onverantwoord.”

Drie rijkswachters kregen die avond omstreeks 19.30 uur instructies om hun observatieplek voor de Delhaize in de Parklaan te verlaten. Bizar, vond De Bock. De rijkswacht was in volle Bende-psychose in het district-Aalst specifiek belast met de bewaking van grootwarenhuizen. De instructie luidde om ’tot het sluitingsuur’ een rijkswachtpatrouille ter plaatse te hebben.

Drie minuten

Er waren trouwens redenen om te vrezen dat de Delhaize in Aalst een doelwit kon zijn. Even nadat de Bende van Nijvel op 27 september acht mensen had vermoord in de Delhaizes van Eigenbrakel en Overijse, werden er twee revolvers, een riotgun en munitie ontdekt door spelende kinderen in het Osbroekpark in Aalst. Pal naast de Delhaize. Het was in die tijd ook de enige supermarkt in Aalst die tot 20 uur openbleef. De Aldi (18 uur) en Colruyt (19 uur) waren al dicht.

Onmiddellijk nadat het R4’tje van de rijkswacht wegreed, verscheen om 19.33 uur de Golf GTI van de Bende aan de Delhaize en barstte de hel los. Het R4’tje bevond zich toen al in de Villalaan, 1 kilometer verder.

Zondag maakte advocaat Jef Vermassen op VTM melding van een “gouden tip” die zou toelaten de Bende te ontmaskeren. Het gaat om een verklaring van een voormalige Aalsterse rijkswachter die zegt dat de instructie “van hogerhand” kwam en wil aangeven van wie precies.

Zondag zei de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer geen weet te hebben van zo’n verklaring. Gisterochtend sprak hij tegenover de RTBf zelfs van “non-informatie”. Tegenover onze redactie nuanceerde hij die uitspraak.

Verbaasd

“Ik heb mijnheer Vermassen zondag gemaild”, zegt De Valkeneer. “Ik zou hem graag ontmoeten en hoop dat ik hem weldra mag verwachten. Wij zijn een beetje verbaasd, want dergelijke informatie is ons onbekend. Wij krijgen erg veel tips binnen de jongste dagen, maar een proces-verbaal met inlichtingen van deze strekking is mij onbekend.”

“Voor ons kan dit erg interessant zijn, want er zijn meerdere oud-rijkswachters die melding maken van merkwaardige bevelen die die bewuste avond binnen de rijkswacht van Aalst zijn gegeven. Dat interesseert ons in het bijzonder, nu blijkt dat onze hoofdverdachte (Christian Bonkoffsky, DDC) ten tijde van de feiten verbonden was aan de rijkswacht in Aalst.”

Rivaliserende korpsen

Volgens De Valkeneer is recent nog geprobeerd zicht te krijgen op de interne communicatie bij de Aalsterse rijkswacht, destijds. Zonder veel succes: “Dat bevel, om de post te verlaten, is via de radio gekomen. Dat is via operatoren en een dispatching gegaan. Van wie het bevel kwam, hebben wij niet kunnen achterhalen.

“Er zijn meerdere oud-rijkswachters die ons vertellen dat zij het vreemd vonden dat zij zich moesten verplaatsen of te horen kregen dat zij in de kazerne moesten blijven. Op het moment van de aanslag was de gemeentepolitie eerst ter plaatse. Een Aalsterse agent heeft nog op de bende geschoten.”

In 1985 waren er nog meerdere naast elkaar opererende politiekorpsen. Leden van de gemeentepolitie getuigden in 1985 al dat ze niet konden begrijpen dat de rijkswacht plots verdwenen was.

De Valkeneer: “Als nu effectief zou blijken dat er zich een oud-rijkswachter meldt met uitleg over dit merkwaardige bevel, zullen wij dat met grote interesse bekijken.”

Bron » De Morgen