De piste die rijkswachters linkt aan de Bende van Nijvel wordt steeds warmer

Procureur-generaal Christian De Valkeneer, vandaag belast met het onderzoek naar de Bende van Nijvel, geeft het toe: er zijn meerdere oud-rijkswachters die melding maken van “merkwaardige bevelen”, gegeven binnen de Aalsterse rijkswacht op de avond van de overval op de Aalsterse Delhaize in 1985. Daar vertrokken een half uur voor sluiting plots de twee rijkswachters die moesten instaan voor de bewaking. Enkele minuten later verscheen de GTI van de Bende van Nijvel op de parking en brak het geweld los.

Wie het bevel tot vervroegde afbreking gaf? De Valkeneer liet het recent nog uitzoeken maar zonder succes: “Dat bevel om de post te verlaten, is via de radio gekomen. Dat is via operatoren en een dispatching gegaan. Van wie het bevel kwam, hebben we niet kunnen achterhalen.”

Merkwaardig genoeg geven vandaag meerdere bronnen aan dat een ex-rijkswachter uit Aalst recent een verklaring zou hebben afgelegd waarin hij wel minstens één hiërarchische overste bij naam noemt waarvan hij vermoedt dat die bij het bevel betrokken was. Die info dook op nadat advocaat Jef Vermassen woensdag in VTM Nieuws loste dat er een gouden tip was binnen gekomen die wel eens tot de finale doorbraak zou kunnen leiden.

Info die De Valkeneer wel kan gebruiken, zo zou je denken, zeker omdat ze in de lijn ligt met de info die hij zelf binnen krijgt via andere rijkswachters. Maar merkwaardig, De Valkeneer viel Vermassen publiekelijk af: “De pistes die door meneer Vermassen naar voor worden gebracht, hebben nooit tot iets geleid. Het is non-informatie”, zo reageerde hij gepikeerd. Aan onze redactie zegt hij Vermassen toch graag te ontmoeten.

Misschien moet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) er maar voor zorgen dat beide heren elkaar de hand reiken. Lijkt behoorlijk belangrijk. Op het kabinet van de minister blijft het echter stil, ondanks alle nieuwe onthullingen en bloopers in het dossier die vooral in en door de media worden uitgedokterd. Hopelijk is de minister niet vergeten dat hij zelf recent nog publiekelijk aangaf dat er in het verleden pogingen zijn ondernomen om het onderzoek te manipuleren. Een merkwaardig statement van een minister dat niet het beste doet vermoeden over de gang van zaken in dit dossier.

De piste die rijkswachters linkt aan de Bende van Nijvel wordt steeds warmer. Een piste die ongetwijfeld voor veel ongemak zorgt bij politieke en andere betrokkenen uit de jaren 80. Met alle nieuwe info die nu voorradig is, kan het bijna niet anders dan dat we de komende weken en maanden uitsluitsel moeten krijgen over de betrokkenheid van enkele rijkswachters. Nooit eerder waren er zoveel puzzelstukken voorradig. Als er nu niet wordt doorgepakt dan zou dat… merkwaardig zijn.

Bron » De Morgen | An Goovaerts