500 nieuwe tips over Bende van Nijvel

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel hebben speurders de voorbije maand 500 nieuwe tips gekregen. Dat zegt Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik die het onderzoek naar de Bende leidt.

Sinds het nieuws uitlekte dat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky enkele dagen voor zijn dood aan zijn broer opbiechtte dat hij deel uitmaakte van de Bende van Nijvel wordt de speurderscel bedolven onder de tips. Dinsdag zei advocaat Jef Vermassen op een Brussels debat dat hij een anonieme brief kreeg van een ex-rijkswachter met nieuwe informatie. De man en zijn collega’s mochten in 1985 na de overvallen op de Delhaizes in Eigenbrakel en Overijse de achtervolging niet inzetten met hun Porsches.

“Die informatie zit in het dossier en is onderzocht”, zegt De Valkeneer. Dat blijkt te kloppen. Onder andere de Franstalige krant La Dernière Heure schreef er al over. Het blijft onduidelijk wat we ervan moeten geloven. “Anderen spreken flagrant tegen dat ze van hogerhand niet in actie mochten komen”, zegt De Valkeneer.

Die wil geen polemiek, maar sneerde toch voorzichtig naar Vermassen. “Meester Vermassen had die zogezegde nieuwe informatie alvast niet op voorhand bij ons afgetoetst.”

Bron » De Morgen