“Twee tot drie tips over Bende van Nijvel worden met veel aandacht bestudeerd”

Al bijna 500 tips zijn er binnengestroomd bij de speurders, die het onderzoek voeren naar de Bende van Nijvel. “Twee tot drie van die tips worden nu op dit moment met veel aandacht bestudeerd”, zegt procureur-generaal Ignacio De La Serna.

“Zeker in de eerste dagen nadat we bekendmaakten dat wapens gevonden waren, die mogelijk aan de Bende gelinkt konden worden, kregen we veel tips binnen. Soms wel 100 per dag. Die tips komen van overal. Het federaal parket heeft twee meldpunten geopend, een Nederlandstalig en een Franstalig. Er is ook een meldpunt bij de federale politie in Charleroi, en er is het 0800-nummer van de federale politie.”

“Daarnaast krijgen ook Justitieminister Koen Geens (CD&V), onderzoeksrechter Martine Michel, procureur-generaal Christian De Valkeneer en ikzelf veel tips.”

Rode stempel

“Om die massa aan tips werkbaar te houden, werken we met een systeem. Tips die ongeloofwaardig lijken, krijgen een rode stempel mee. Dat zijn tips die bijvoorbeeld beweren dat Koning Boudewijn achter de Bende van Nijvel zat, of de Italiaanse Cosa Nostra. Een tweede reeks dossiers krijgt een oranje stempel: ze zijn interessant en moeten onderzocht worden, maar niet meteen.”

“U moet begrijpen: alle tips meteen uitzoeken, is onmogelijk. Zelfs als hebben we nu de beloofde extra speurders, onder meer van het Comité P, ondertussen gekregen. Iedereen is aan de slag.”

“De derde stapel dossiers krijgt een groene stempel mee. Dat zijn tips die we als prioritair zien, en die meteen onderzocht moeten worden. Op dit moment zijn onze speurders bezig met twee tot drie dossier van die stapel uit te zoeken.”

“Ik moet zeggen dat er ook heel veel schijnbaar valse tips binnenkomen, des pollueurs d’enquête (mensen die het onderzoek bezoedelen, red). Waarom die mensen dat doen, is niet altijd duidelijk. Misschien zien ze het als een spel, of hebben ze ooit problemen gehad met Justitie en proberen ze nu tegen te werken?”

Bron » Het Nieuwsblad