“Chris zat honderd procent zeker bij de Bende van Nijvel”

“Waarom zou ik liegen over de rol van mijn broer? Waarom zou ik mijn dochters zoveel ellende bezorgen en mijn eigen leven overhoop gooien door met de bekentenis van Chris naar de speurders te stappen?” De familie van Chris Bonkoffsky reageert voor het eerst op de recente twijfel bij het gerecht.

“Bij ons is er nul twijfel”, zegt zijn broer P. (59) in een interview met onze zusterkrant Het Nieuwsblad. “Chris was bloednuchter toen hij zei dat hij bij de Bende had gezeten.” Ook bij zijn ex-vriendin en gewezen schoonzus ging hij subtiel te biecht, blijkt nu.

Geregeld veegt P. zijn tranen weg. Dat hij nu plots door het gerecht voor een leugenaar lijkt te worden gehouden, heeft er flink ingehakt. Ook zijn twee dochters en Geert Lenssens, de advocaat van de familie Bonkoffsky, zitten aan de keukentafel in Dendermonde. Al maanden worden ze nagestaard als familie van ‘de Reus’. Maar plots blijkt het gerecht de piste-Bonkoffsky te hebben verlaten.

“Zijn wij dan opeens leugenaars?”, zegt P. “Wij blijven, helaas voor onze familie, overtuigd van het feit dat Chris wèl lid was van de Bende van Nijvel.” De twee dochters knikken. De oudste is het petekind van Chris Bonkoffsky. De nieuwste ontwikkelingen zouden de getergde familie nochtans zuiveren van elke betrokkenheid. “Maar de waarheid primeert boven de ellende”, zegt ze. “Al die slachtoffers hebben recht om te weten wie wat gedaan heeft. Ook al betalen wij daar als familie een prijs voor.”

“Waarom zou ik liegen over de rol van mijn broer?”, zegt P. “Waarom zou ik mijn twee dochters zoveel ellende bezorgen en ook mijn eigen leven overhoop gooien door in vier verhoren de betrokkenheid van Chris aan te tonen?”

Broerke, ik ben bij de Bende van Nijvel geweest. Dat zijn volgens P. de letterlijke woorden van de ex-rijkswachter en het gewezen lid van de speciale eenheid Groep Diane op zijn sterfbed in 2015. “Even voordien zei hij ook dat ik de oplossing moest zoeken in de richting van de Groep Diane.” P. benadrukt dat Chris bloednuchter was, en niet onder de medicatie zat toen hij die woorden uitsprak.

De ernst van die bekentenis sijpelde maar traag door, zegt P. “Het bleef malen in mijn hoofd.” Uiteindelijk kwam het besef dat zijn broer die woorden heel bewust had uitgesproken, vlak voor zijn dood. “Alsof hij met zichzelf in het reine wilde komen.”

Vier keer verhoord

Uiteindelijk kwam er twee jaar later een verhoor bij de politie, nadat een vriend van hem, Marc Van Damme, al eerder te biecht was gegaan over de vermeende betrokkenheid van Bonkoffsky. “In de eerste twee verhoren was ik nog niet klaar om met 100% zekerheid te stellen dat mijn broer bij de Bende zat. Je broer van moord beschuldigen, dat doe je niet zomaar. Maar toen ze een oude foto toonden van de Groep Diane, samen met robotfoto nummer 19, gemaakt na de overvallen in Eigenbrakel en Overijse, werd het in mijn hoofd helemaal duidelijk. Chris was de Reus, hoewel hij dat nooit zo expliciet gezegd heeft. Tijdens het derde verhoor, in aanwezigheid van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, heb ik dan een zo uitgebreid mogelijke verklaring gegeven.”

Na een derde, volgde nog een vierde verhoor eind vorig jaar. En sindsdien: het grote niets. Geen update over het onderzoek, geen telefoontje van een van de 26 speurders. Tot woensdag plots het nieuws kwam dat de speurBonkoffsky niet langer verdenken. Het zorgde voor heel wat ongeloof. “Het zou de speurders sieren als ze ons zouden bewijzen dat hij niet bij de Bende zat. Beweren ze dat ze 99% zeker zijn? Wel, wij zijn 100% zeker. We hadden het ook liever anders gezien. Maar hij heeft opgebiecht wat hij heeft opgebiecht.”

Subtiele hints

De familie vertelt voor het eerst dat Chris Bonkoffsky ook bij zijn gewezen vriendin N. te biecht wou. “Ook zij heeft haar serieuze twijfels destijds al overgemaakt aan onze vader”, vertellen de twee dochters van P. En er is meer, zeggen ze. “Ooit stond hij bij onze moeder op de stoep met de melding dat hij zware fouten had gemaakt in zijn leven door “de verkeerde mensen te hebben vertrouwd”.

P. herinnert zich ook een bizarre passage toen zijn vrouw hoogzwanger was, midden jaren 80. “Je moet niet bang zijn. Tot in Dendermonde komen ze toch nooit, want daar zijn te weinig uitvalswegen”, zei hij tegen haar. “Dat leek toen onverdachte praat van een rijkswachter.” Of tegen zijn broer, toen hij plots tijdens een reportage op tv zei dat ze “toch nooit de wapens van de Bende zouden vinden”.

Ruzie voor dood

Volgens de familie ontspoorde ‘peter Chris’ in zijn periode bij Groep Diane. “Hij zei toen echt dat hij, indien het moest in noodsituaties, zou doden op commando.” P.: “De verwijdering uit Groep Diane na een schietincident heeft hem geknakt. Hij werd koppiger, meer macho, begon meer te drinken. En zich veel meer te isoleren. Hij was nog maar een schim van de afgetrainde man die hij ooit was geweest.”

P. bevestigt dat hij figuren als Robert Beijer en Madani Bouhouche, destijds ook verdacht van lidmaatschap, bij zijn broer thuis heeft gezien. “Ik ben geconfronteerd met hun foto’s tijdens een verhoor. Ik kende ze toen niet bij naam, maar herkende ze op de foto’s.”

Broer P. heeft spijt dat hij in de weken voor de dood van Chris Bonkoffsky niet harder heeft doorgeduwd om hem uit te horen. “Op een bepaald moment was Chris op zijn hoofd gevallen. Ik stelde voor om met hem naar het ziekenhuis te gaan, maar koppig als hij was zei hij dat een pleister wel volstond. Ik zorgde al twee jaar voor hem, maar was toen zo ontgoocheld dat ik twee weken niet bij hem langsging. De Bende van Nijvel was iets dat heel ver weg leek. En toen was hij plotseling overleden.”

Bron » Gazet van Antwerpen