‘Die foto van de Reus? Dat is Chris. 100 procent zeker’

Een rijkswachter die dronk, extreemrechtse praat verkocht en gek was van wapens. Denise Vandyck schetst geen fraai beeld van haar ex-man.

‘Of ze op 20 oktober ondervraagd kon worden over haar betrokkenheid bij de Bende van Nijvel?’ Denise Vandyck (57), een Amsterdamse die al jaren in Dendermonde woont, moest even slikken toen twee rechercheurs haar de vraag stelden. Afgelopen vrijdag stonden de speurders aan haar voordeur. Enkele gerichte vragen en de robotfoto van De Reus boven­halen, meer was niet nodig om haar leven door elkaar te schudden. ‘Die rechthoekige bril? Die lange neus? Die smalle kaaklijnen? Dat onverzorgd baardje en die bakkebaarden? Geen twijfel mogelijk. Dat is Chris, 100 procent zeker.’

Ook het bekende hoedje van de vermoedelijke Reus herkent ze uit de duizend. Het is zonder enige twijfel de man met wie ze in het najaar van 1992 trouwde. Het is een vaststelling die haar doet sidderen. ‘Doodsbenauwd krijg ik het ervan. “Ik ben bezig met de Bende van Nijvel”, zei Chris altijd. De gedachte dat hij vóór de Bende werkte, ervaar ik als waanzinnig.’

Alcoholverslaafd

Vandyck leerde de wat oudere Chris B. kennen in café De Witte Hond in Dendermonde. We schrijven 1991, zes jaar nadat de Bende van Nijvel voor het laatst heeft toegeslagen.

Ze schetst geen fraai beeld van haar toenmalige echtgenoot. Meermaals, zegt ze, moest ze hem ’s nachts gaan ophalen, ergens dronken uit de kantine van de Aalsterse politiebrigade gesukkeld. ‘Samen met zijn maten van de rijkswacht dronk hij daar goedkope whisky. Chris was toen al alcoholverslaafd en begon de dag steevast met jenever. Er was geen houden aan.’

Volgens de Amsterdamse ­kaderde zijn drankprobleem in het besef dat zijn periode bij de Groep Diane iets uit lang vervlogen tijden was. Over zijn verwijdering uit de elitetroepen, zegt ze: ‘Chris was daar altijd heel vaag over. Hij zei dat hij per ongeluk een schot gelost had, zonder erg.’ Volgens onze informatie schoot hij in ­Zaventem in een locker.

Wapens in huis

Denise herinnert zich zijn fascinatie voor gevechtsport. ‘Judo, karate en jiujitsu, daar was hij maniakaal mee bezig geweest.’

Wie er nooit in huis kwam? Collega’s-rijkswachter of figuren die je, jaren later, als gangsters zou kunnen omschrijven. ‘Nooit kwam er bij ons iemand over de vloer, daar was hij categorisch in.’

Extreemrechts

Over zijn vermeende sympathieën voor extreemrechts is Vandyck duidelijk. ‘Hij verkocht geregeld racistische praat. Chris moest niets weten van buitenlanders’, zegt ze. ‘Hij sprak altijd in denigrerende bewoordingen over Afrikanen. Alles moest Diets zijn. Vreemd, gezien zijn Poolse roots en mijn “buitenlandse” afkomst.’

Amper drie maanden na hun huwelijk zette ze de rijkswachter in het voorjaar van 1993 aan de deur. ‘Hij had sporadisch goede momenten, maar was een vat vol frustratie. Iemand die niet graag over zijn verleden praatte. Al zei hij ook soms dat hij fier was op zijn tijd bij de Groep ­Diane.’

‘Geen leidersfiguur’

Pas zes jaar na hun breuk zou het koppel officieel scheiden. Ze zweert dat ze tot vrijdag geen seconde aan betrokkenheid bij de Bende van Nijvel heeft gedacht. ‘In mijn hoofd was het onmogelijk te denken dat net een rijkswachter achter die gruwel kon zitten.’

Denise Vandyck is, behalve jeugdvriend Marc Van Damme en de broer van Chris, de derde persoon die hem formeel op de foto herkent als De Reus. Al ziet ze geen leidersfiguur in hem. ‘Chris kan nooit de bedenker zijn geweest. Hij had nooit de grootste mond.’

Het enige wat ze nog hoopt, zegt ze, is dat de nabestaanden van de slachtoffers de volledige waarheid te horen krijgen. ‘Ik kan enkel zweren: ik heb er nooit iets van geweten.’

Al in 1998 anonieme tip over Chris B.

In 1998 gaf Marc Van Damme in een anoniem telefoontje de naam van zijn jeugdvriend Chris(tiaan) B. door aan de speurders. Hij vindt het onbegrijpelijk dat er twintig jaar niets is gebeurd met zijn tip. De twee leerden elkaar kennen in het carnavalsmilieu.

‘Chris zei soms rare dingen. Dat er een staatsgreep moest komen en we de macht moesten grijpen’, zei Van Damme in VTM Nieuws. ‘Maar pas toen ik in 1998 robotfoto’s zag, besefte ik dat hij het was.’

Van Damme, die vindt dat zijn jeugdvriend ­extreemrechts en militaristisch was ingesteld, vermoedt dat hij nadien werd afgeluisterd. ‘Er stond enkele dagen een auto voor mijn deur. Ik voelde me ongelooflijk bedreigd, zodat ik besloot te zwijgen.’

Pas nadat hij dit jaar de broer van Chris B. tegen het lijf was gelopen, die hem vertelde over de ‘biecht’ van B., nam hij contact op met David Van de Steen. Die verwittigde op zijn beurt de huidige Bende-speurders.

Bron » De Standaard