Nieuw spoor onderzocht naar “de Reus” in de Bende van Nijvel

Speurders onderzoeken enkele nieuwe sporen in het dossier van de Bende van Nijvel. Eén daarvan gaat over de mogelijke identiteit van een van de daders, in politiekringen omschreven als “De Reus”. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. “Er zijn aanwijzingen, maar een definitieve conclusie is voorbarig”, zegt procureur-generaal Christian De Valkeneer in De ochtend.

Sinds de zomer werkte het speurdersteam rond de bende van Nijvel rond verschillende nieuwe sporen. Zo werden er zowel in juli als in september nieuwe zoekacties georganiseerd naar de wapens van de bende, in de vijvers van Adinkerke. Tot nu toe hadden die zoekacties niets opgeleverd, maar het onderzoek daar wordt dit najaar nog hervat, zegt Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Luik en hoofd van het onderzoek.

Volgens De Valkeneer waren er ook “nog andere nieuwe en interessante pistes” opgedoken. Eén van die sporen dat momenteel wordt onderzocht, draait rond de identiteit van een van de daders. Een voormalige rijkswachter, die destijds onder meer lid was van de groep Diane, de vroegere speciale eenheid van de Rijkswacht, zou twee jaar geleden op zijn sterfbed aan een familielid hebben opgebiecht dat hij de zogenoemde “Reus” uit de Bende van Nijvel was. Bij die reeks overvallen was één van de daders een grote man, die door de politiediensten werd omschreven als “De Reus”.

De familie van de man is met die bekentenis naar het gerecht gestapt. Nu wordt onderzocht of die informatie kan kloppen. Voorlopig houdt het gerecht het erop “dat er aanwijzingen zijn maar nog geen harde bewijzen”. In juridische kringen wordt de bekentenis van de man beschouwd als een interessant spoor. Het kan echter nog maanden duren voor de speurders definitief zullen weten of de identiteit van “De Reus” hiermee bekend is. Als dat het geval is, hoopt het gerecht dat dit spoor misschien ook naar de identiteit van de andere daders zal leiden.

Neen, “De Reus” is door het nieuwe spoor nog niet ontmaskerd, zegt De Valkeneer in De ochtend. “We onderzoeken wel sporen naar leden van de groep Diane, de eerste speciale eenheid van de Rijkswacht in de jaren 70. We verzamelen verschillende elementen, en we moeten nog even afwachten wat deze piste concreet oplevert. De man in kwestie heeft géén bekentenis gedaan. Hij heeft enkele maanden voor zijn overlijden wel laten verstaan dat hij zou hebben deelgenomen aan enkele feiten van de bende van Nijvel”, legt hij uit.

“Dat is het begin van een interessante piste waar we al enkele maanden op werken. Maar het zijn nog geen harde bewijzen, al is dit na verschillende valse pistes in het dossier wel iets anders. Er zijn voorlopig geen elementen die deze informatie hard tegenspreken. Dit is de eerste keer dat er elementen in de richting van de Rijkswacht wijzen. We koesteren hoop dat we deze zaak ooit zullen kunnen oplossen. Maar er is nog veel werk, zo veel jaren na de feiten.”

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 zeventien bloedige overvallen op warenhuizen. Daarbij zijn 28 mensen om het leven gekomen. Meer dan 30 jaar na de feiten hangt er nog altijd een waas van mysterie rond de identiteit van de daders. Tot op vandaag is geen enkel lid van de Bende van Nijvel definitief ontmaskerd.

Bron » VRT Nieuws