Amateurspeurders gaan helemaal loos op theorieën over de Bende van Nijvel

De carnavalisten van Aalst hebben iets te maken met de Bende van Nijvel. En een van hun slachtoffers zat ooit op café te keuvelen met de vermeende Reus. Het zijn maar enkele van de stellingen die afgelopen weekend geponeerd werden op bendevannijvel.com, een forum voor amateurspeurders.

Het lijkt de nieuwe Dan Brown wel, waar een site voor zogenaamde burgerjournalistiek een niet onaardige bijrol speelt. Complotdenken is van alle tijden en voor velen ook vooral een leuke hobby. Geliefkoosd onderwerp is, naast de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters, absoluut het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Nu er een doorbraak is, lijken amateurspeurders helemaal loos te gaan. Op het internet circuleren de wildste theorieën.

Het forum bendevannijvel.com, een van de populairste in het genre, draaide de afgelopen dagen overuren. De site werd in 2006 opgericht door een naar eigen zeggen ‘heel geïnteresseerde’ Antwerpenaar. Hij had enkele boeken gelezen over het thema en vond niet voldoende goeie én Nederlandstalige info op het internet. Na de plotse dood van de een van de spilfiguren in het onderzoek, Madani Bouhouche, kwam zijn project in een stroomversnelling. Hij startte een website ‘voor mensen die niet bang te zijn om rond de dwalen in een van de donkerste periodes uit de Belgische geschiedenis’. En richtte zich in het bijzonder naar jongeren, die volgens de oprichter ook de kans moeten krijgen de zaak te leren kennen.

Van Roze Balletten tot Gladio

Sindsdien circuleren er allerlei hypotheses over daders, motieven en sabotage van het onderzoek. Daarbij passeren zowat alle bekende dossiers en namen uit de donkere jaren tachtig de revue, gaande van Patrick Haemers, Paul Vanden Boeynants, Gladio, Roze Balletten en Westland New Post.

Sinds vorige week zijn de verhalen concreter. In een mum van tijd hadden de leden van het forum de volledige naam van de vermeende Reus, diens stamnummer bij de rijkswacht en een hoop foto’s van hem achterhaald. Er werden ook oude krantenknipsels over de man opgedist, waaronder een artikeltje dat uitlegt hoe C.B. samen met een collega een loslopende pony kon vangen in het stadspark van Dendermonde.

Maar er worden ook echte ‘onderzoekspistes’ geopperd. Zo meldt een lid dat hij een paar jaar geleden een van de slachtoffers in een taverne op de Aalsterse Varkensmarkt zag praten met de vermeende Reus. “Ik weet dat ze even over koetjes en kalfjes hebben gesproken, dus kan ik moeilijk geloven dat hij als Reus niet door het slachtoffer werd herkend.”

Anderen zoeken het dan weer verder. “C.B volgde les gevechtstechnieken. Wie gaf les gevechtstechnieken aan de groep Diane? Juist, J-F Calmette, vertrouweling van Commissaris Smets van de Staatsveiligheid.”

Eigen onderzoek

Sommige leden gaan ook zelf op onderzoek uit. In een aantal kranten was verschenen dat een café in de Aalsterse deelgemeente Erembodegem, waar vooral extreemrechtse figuren kwamen, mogelijk dienst deed als verzamelplek voor Bendeleden. Klopt niet, stelt een zekere Elvis op het forum. “Heb even rondgevraagd en een café met extreemrechtse sympathieën in Erembodegem zegt streekgenoten niets.” Volgens de man moet er dan ook eerder gezocht worden naar een kantine, waarbij die van de lokale schietclub volgens hem voor de hand ligt.

Soms gaat het wel erg ver. Vorig weekend werd op het forum geopperd dat een van Aalsterse oppercarnavalisten wel erg veel leek op een andere robotfoto uit het Bende-onderzoek. De man werd met naam en toenaam genoemd en vele leden zagen meerdere banden tussen hem, de Reus en andere Aalsterse carnavalisten.

Of de echte speurders de tips en pistes van hun amateurcollega’s au sérieux zullen nemen, is wel de vraag. De scheidingslijn tussen roddel en echte feiten is vaak heel dun.

Bron » De Morgen