Wat bezielt jongeren om zich te verdiepen in dossier Bende van Nijvel? “We leven opnieuw in donkere tijden”

Internetfora waarop amateurspeurders proberen het mysterie rond de Bende van Nijvel op te lossen vieren momenteel hoogtij. Opvallend: de speurders waren vaak nog niet eens geboren ten tijde van de feiten. Wat bezielt jongeren om zich te verdiepen in dossiers uit de donkere jaren tachtig?

Het lijkt de nieuwe Dan Brown wel, waar een site voor zogenaamde burgerjournalistiek een niet onaardige bijrol speelt. Complotdenken is van alle tijden en voor velen ook vooral een leuke hobby. Nu er een doorbraak is in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, lijken amateurspeurders helemaal loos te gaan. Op het internet circuleren veel theorieën. Zo zouden de Reus en een slachtoffer samen op café gezien zijn en zou de schietclub van Erembodegem een grote rol spelen in dit verhaal.

Het forum bendevannijvel.com, een van de populairste in het genre, draaide de afgelopen dagen overuren. De site werd in 2006 opgericht door een naar eigen zeggen ‘heel geïnteresseerde’ Antwerpenaar. Hij startte een website ‘voor mensen die niet bang te zijn om rond de dwalen in een van de donkerste periodes uit de Belgische geschiedenis’. En richtte zich in het bijzonder naar jongeren, die volgens de oprichter ook de kans moeten krijgen de zaak te leren kennen.

Donkere periode

Maar waarom zouden jongeren geïnteresseerd zijn in onze donkere jaren tachtig? “Omdat we opnieuw in een donkere periode zitten”, vindt een jong lid van het forum dat volledig anoniem wil blijven. De jongeman is naar eigen zeggen 22 jaar en woont in Erembodegem, een deelgemeente van Aalst. “Ik heb er mijn ouders en grootouders altijd over horen vertellen. Over hoe ze destijds bang waren om nog naar een supermarkt te gaan. Hoe ze allemaal wel iemand kenden die een slachtoffer van nabij kenden. Ze waren er ook echt van overtuigd dat de raids bedoeld waren om de maatschappij te ontwrichten. Om mensen bang te maken. We leven nu weer in een periode waarin het economisch minder goed gaat en waarin bepaalde krachten mensen proberen bang te maken.”

Zelf stopt hij er behoorlijk wat tijd in, in zijn amateuronderzoek. “Zie het als een soort hobby. Ik hou van het betere ‘conspiracy’-denken. Mijn vriendin ook, die is van Gent en zit in enkele fora over de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters. Je leert ook iets bij want je moet wel zoveel mogelijk lezen over je onderwerp. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er verbanden zijn tussen al die dossiers uit de jaren tachtig: de Roze Balletten, de bende Haemers, Gladio, om maar enkele te noemen.

Een gelijkaardig verhaal bij Arno, die zich een prille dertiger en lid van het eerste uur noemt. Zijn forumnaam wil hij niet kwijt. Want bij amateurspeurders draait het voor een groot stuk om de anonimiteit, vindt hij. “Want misschien zitten er wel mensen met banden bij de Bende op het forum? Soms komen er tips waarvan we denken: hoe kan die dat nu in godsnaam weten? Als ze kloppen natuurlijk. Dat weet je nooit zeker, wat het vooral extra spannend maakt.”

Geen beschuldigingen

Zelf blijft hij naar eigen zeggen voorzichtig op het forum. Beschuldigingen, zoals afgelopen weekend aan een bekende Aalsterse carnavalist -die ook collega geweest is van de vermeende Reus bij de rijkswacht-, dat is er voor Arno over. “Ik vind dat wat wij doen een rol heeft. En ik hoop dat de echte speurders naar onze bevindingen kijken. Maar het is niet aan ons om mensen openlijk te beschuldigen.”

Hij wil eerder pleiten voor een samenwerking zoals in Nederland al bestaat. Daar startte de politie afgelopen jaar met een pilootproject genaamd Teenage Crimefighters. Veertig jongeren assisteren er de politie met hun online-onderzoek. Al levert amateurspeurwerk de echte speurders vaak vooral extra werk op. Dat ondervonden de Gentse speurders die de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters onderzoeken toen ze jaren geleden even een beroep deden op de amateurs. Echt bruikbare info kwam daar niet uit.

Komt nog bij dat een samenwerking met de politie in deze nogal moeilijk ligt. Als de berichten kloppen, zijn rijkswachters namelijk zelf de daders en hebben collega’s wellicht alles toegedekt. Toch blijft Arno voor een samenwerking pleiten. “Wij zijn heel snel in het opsporen van informatie en het leggen van mogelijke verbanden. Beter dan de politie. En bovendien is toedekken in dit digitale tijdperk nu veel moeilijker dan in de jaren tachtig.”

Bron » De Morgen