Jongeren die wapens Bende van Nijvel uit kanaal visten, doen hun verhaal: “Het begon allemaal om te lachen”

De drie Vlaamse jongeren die de speurders aan de eerste van de twee riotguns hebben geholpen die de Bende voor haar overvallen heeft gebruikt, hebben na maanden zwijgen hun verhaal verteld. De magneetvissers haalden vijf maanden geleden nabij Ronquières twee metalen kisten uit het kanaal, met onder meer een riotgun, een revolver en duizend stuks munitie.

“Mijn vriend had een kleine boot, waarmee we in het midden van het kanaal zijn beginnen zoeken. Eerst was het nog om te lachen en haalden we wat fietsen boven. Maar dan hadden we onze magneet in het water gegooid en vonden we een revolver. We zijn vervolgens op diezelfde plek blijven zoeken. Zo hebben we de rest gevonden”, getuigt één van de drie vrienden anoniem aan zowel VRTNWS als VTM Nieuws.

Op aangeven van het drietal hebben de speurders donderdag met een sonar en een duiker op dezelfde plaats in het kanaal bezocht. “We zijn toch een twintigtal keer naar die plaats geweest, telkens voor meerdere uren. Het begon eerst met dat wapen, dan kwam de eerste kist met alle kogels, dan de andere kist en een zak”, klinkt het.

Beloning van Delhaize

Het drietal hield alles vijf maanden voor zich. Ze waren uit op een beloning die Delhaize destijds heeft beloofd. “We hebben meerdere reportages gezien over de Bende van Nijvel. Als we gouden bewijzen hadden, konden we 250.000 euro krijgen van Delhaize.” Voorlopig hebben de jongens nog niets gehoord van de warenhuisketen, al hopen ze wel nog op minstens een deel van het bedrag. “Want onze informatie kan de inspecteurs misschien wel helpen.”

De jongemannen visten trouwens ook een deel van een Volkswagen Golf op, het type waarmee de Bende van Nijvel reed. “We hadden dat opzij gelegd, om later op te halen. Maar toen we terugkwamen was het onderdeel al weg.” Vermoedelijk heeft een schroothandelaar het onderdeel nietsvermoedend meegenomen.

Bron » Het Nieuwsblad