Jongere die wapens opviste: “Na vondst van revolver, gingen we telkens op zoek naar meer”

“Nadat we plots een revolver hadden gevonden, gingen we verschillende keren terug naar het kanaal op zoek naar meer.” Eén van de jongeren die enkele maanden geleden wapens en munitie opvisten die mogelijk gelinkt zijn aan de Bende van Nijvel doet zijn verhaal anoniem aan VRT NWS. “We vonden steeds meer.”

Vijf maanden geleden haalden drie jongeren uit het kanaal Brussel-Charleroi twee dozen met het opschrift van de rijkswacht. De inhoud? Een riot gun, munitie en een revolver. Wapens die mogelijk aan de Bende van Nijvel gelinkt kunnen worden. Een van de jongeren doet nu zijn verhaal aan VRT NWS. Anoniem, want hij heeft toch wat schrik voor de gevolgen.

“Dit was eigenlijk echt onze bedoeling niet”, zegt de jongen. “Het begon allemaal voor het plezier. Een vriend van me had een bootje, en we hadden ook een zware magneet die tot 800 kilogram kon bovenhalen. We zochten een plaats waar we makkelijk in het water konden geraken, en die vonden we ter hoogte van Ronquières.”

“Plots waren we op een revolver gestoten”

“Eerst waren het vooral fietsen en dergelijke, die we uit het kanaal haalden. Maar plots waren we op een revolver gestoten. Toen beseften we dat we iets ernstigs in handen hadden. We besloten om meerdere keren te gaan vissen in het weekend, en we vonden steeds meer. Naast de revolver vonden we een riotgun, meer dan duizend kogels, en twee metalen dozen van de rijkswacht.”

“Probeerden eerst zelf zo veel mogelijk uit water te halen, in de hoop op een beloning”

In die periode zag de jongen ook een reportage over de Bende van Nijvel. “Ik besefte dat er mogelijk een link was. We probeerden eerst zelf zo veel mogelijk uit het water te halen, in de hoop om dan uiteindelijk misschien een beloning te krijgen. Want ik zag in die reportage dat Delhaize 250.000 euro geeft voor een gouden tip. Op die beloning hoop ik vandaag eigenlijk nog altijd.”

“Omdat de afgelopen dagen opnieuw zoveel media-aandacht was voor de zaak, besloten we dan toch de politie te bellen. Die kwamen langs en onderzochten de spullen met mondmaskers. Het materiaal is volgens mij nog in goede staat, dus het is afwachten of de link met de Bende van Nijvel nu gelegd zal worden.”

Bron » VRT Nieuws