Wapens en munitie gevonden in kanaal Ronquières

De procureurs-generaal van Bergen en Luik hebben vanmiddag tijdens een persconferentie meer uitleg gegeven over de nieuwe “interessante” voorwerpen die onlangs werden overgemaakt aan de speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. In het kanaal van Ronquières zijn een riotgun, een vuistvuurwapen en een doos munitie gevonden met de melding ‘Rijkswacht’.

In het kanaal werden twee dozen gevonden met het opschrift ‘Rijkswacht’. In één doos zat een duizendtal stukken munitie van het kaliber 9 mm, in de tweede zaten een riot-gun en een revolver. Dat melden de procureurs-generaal van Bergen en Luik, Ignacio de la Serna en Christian De Valkeneer.

“Het waren drie jongeren uit de omgeving die de vondst deden toen ze in mei en juni in het kanaal doken”, zegt procureur-generaal Ignacio de la Serna. “Toen ze dinsdag de extra uitzending van Faroek op VTM over de Bende van Nijvel zagen, legden ze de link met hun vondst en belden naar het groene telefoonnummer dat voor de uitzending was ingesteld. De politie nam daarop contact met hen op en heeft de goederen in beslag genomen.”

Volgens de procureur-generaal werden de dozen gevonden op het grondgebied van Ittre, op zo’n anderhalve kilometer van de plaats waar in 1985 en 1986 al gezocht werd in het kanaal.

Verband?

Het is nog niet duidelijk of de wapens en munitie in verband kunnen gebracht worden met het dossier van de Bende van Nijvel. “Volgens de speurders zou het kunnen gaan om munitie die van de jaren 80 dateert maar dat moet nog onderzocht worden”, aldus de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer. “Onderzoek door deskundigen moet daarover meer duidelijkheid brengen.”

Intussen heeft de onderzoeksrechter al besloten tot nieuwe zoekacties in het kanaal, die vandaag nog beginnen.

“Van de wapens die gelinkt worden aan de Bende van Nijvel missen we nog altijd twee riot-guns die zowel bij de eerste vlaag als bij de tweede vlaag gebruikt werden, en een aantal wapens die bij wapenhandelaar Dekaise werden gestolen”, aldus nog de procureurs-generaal, die uitdrukkelijk de drie jongeren bedankten die de vondst deden.

Bron » De Morgen