Procureur-generaal: “Dozen vol wapens en munitie met melding ‘rijkswacht’ gevonden in kanaal”

De procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over de “nieuwe, interessante voorwerpen” die in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel onlangs overgemaakt werden aan de speurders. “Drie jongeren hebben twee metalen dozen gevonden waar rijkswacht op stond. Vol munitie en wapens”, aldus De Valkeneer.

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn nieuwe “interessante” objecten, die gevonden werden in het kanaal Brussel-Charleroi, overgemaakt aan de speurders. “Het zijn interessante stukken, maar we weten nog niet zeker of deze voorwerpen een band met het dossier van de Bende van Nijvel hebben”, zei procureur-generaal Christian de Valkeneer er woensdagavond al over.

Drie jongeren

Donderdagmiddag heeft de procureur-generaal op een persconferentie meer uitleg gegeven. “Drie jongeren hebben in mei of juni in het kanaal op het grondgebied van Ittre, op zo’n anderhalve kilometer van de plaats waar in 1985 en 1986 al gezocht werd in het kanaal, enkele zaken gevonden die interessant zijn in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dinsdag zijn ze daarmee naar de politie gestapt. Ik ben hen daar heel dankbaar voor.”

Vermoedelijk hadden de jongeren naar de uitzending op VTM rond de Bende gekeken, want het was daarna dat ze naar de politie zijn gestapt. “Na de uitzending is er een vijftigtal tips binnengekomen”, zegt De Valkeneer.

Twee metalen dozen

Het gaat om twee grote metalen dozen waar rijkswacht-gendarmerie op stond. “Dat is een interessant gegeven. In een van hen werd een duizendtal stukken munitie van het kaliber 9 mm gevonden. Volgens de eerste ramingen van de onderzoekers zou die uit de jaren 80 afkomstig zijn. In de tweede lagen twee wapens: een riot gun en een revolver”, aldus de procureur-generaal.

“We kunnen nog niet zeggen of er een link is met de Bende, daarvoor moeten we alles nog onderzoeken.” Duikers zullen het kanaal nu opnieuw doorzoeken om te zien of er nog interessante vondsten te doen zijn. “Van de wapens die gelinkt worden aan de Bende van Nijvel missen we nog altijd twee riot guns die zowel bij de eerste vlaag als bij de tweede vlaag gebruikt werden, en een aantal wapens die bij wapenhandelaar Dekaise werden gestolen”, aldus nog de procureurs-generaal.

Eerder al gezocht

Er werd eerder al gezocht naar bewijsstukken in het kanaal het jaar 1986. Er werden toen een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen. Maar een onderzoek van deze bewijsstukken, door de onderzoeksrechter gevraagd in 2009, toonde aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, niet noodzakelijk door leden van de Bende van Nijvel in het water waren gegooid in 1985. Het was deze vondst die aanleiding gaf om te spreken van manipulaties van het onderzoek naar de Bende.

Een paar maanden geleden nog werd er ook al naar wapens van de Bende van Nijvel gezocht in de vijvers van natuurdomein Vijvers Markey in Adinkerke.

Bron » Gazet van Antwerpen