Bendespeurders willen magneetboot

Enkele jonge magneetvissers vonden dit voorjaar munitie en wapens in het kanaal Brussel-Charleroi. Die kunnen mogelijk voor een doorbraak in het onderzoek naar de Bende van Nijvel zorgen. De speurders in dat onderzoek willen nu ook een magneetboot.

Een groep jonge magneetvissers uit het Brusselse deed in mei en juni de ene ontdekking na de andere in het kanaal Brussel-Charleroi. Wapens en andere voorwerpen die ze bovenhaalden, zouden te maken kunnen hebben met de Bende van Nijvel. Vorige week woensdag stapten ze ermee naar de politie.

De analyse van de opgeviste voorwerpen, is nog volop bezig, maar als blijkt dat ze effectief iets met de Bende van Nijvel te maken hebben, zullen de speurders hun zoektocht in en rond het kanaal fors opdrijven. Zo zouden ze bijvoorbeeld ook aan magneetvissen willen doen, door een zogenaamde magneetboot in te zetten. Alleen heeft ons land zo’n boot niet.

‘Surrealisme in het kwadraat’

In De zevende dag klonk zondagvoormiddag alvast veel onbegrip voor de vaststelling dat privévissers sterkere magneten lijken te hebben dan de Belgische scheepvaartpolitie. ‘Dit is René Magritte in het strafrecht’, vond burgmeeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA). ‘Surrealisme in het kwadraat’, vond Peter Callebaut, advocaat van enkele slachtoffers van de Bende van Nijvel.

België kan mogelijk terecht bij onze noorderburen, waar het Landelijk Team Onderwaterzoekingen wel beschikt over meerdere magneetboten. Maar volgens VRT NWS heeft Nederland nog geen vraag ontvangen om een boot uit te lenen.

Bron » De Standaard