Nieuwe voorwerpen opgedoken in onderzoek naar Bende van Nijvel

Er is een nieuwe tip binnengekomen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Een tipgever heeft nieuwe voorwerpen aan het gerecht overgemaakt, mogelijk afkomstig uit het kanaal van Ronquières. Dat bevestigt procureur-generaal Christian De Valkeneer aan VTM NIEUWS. “We moeten nu uitzoeken of de voorwerpen gelinkt zijn aan de Bende van Nijvel. Mogelijk gaan wij binnenkort opnieuw zoekacties uitvoeren in het kanaal”, zegt De Valkeneer.

De voorwerpen zouden afkomstig zijn uit het kanaal Brussel-Charleroi, het kanaal waar destijds de omstreden vondst van Bendewapens werd gedaan. Volgens getuigen gooide de Bende van Nijvel na de aanslag op de Delhaize in Aalst zakken met wapens en buit in het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières. Welke voorwerpen precies aan het parket zijn overgemaakt, zegt De Valkeneer niet. Maar hij spreekt wel van een geloofwaardige piste die verder onderzocht zal worden.

Een eerste zoektocht leverde niets op. Een jaar later zochten duikers opnieuw op dezelfde plaats. Op dat moment was het onderzoek in handen van de cel-Delta, onder leiding van Freddy Troch. Die zoektocht was wél succesvol: de duikers vonden onder andere een geldkoffer van de overval in Aalst, cheques en wapens.

Manipulatie

Pas in 2012 analyseerde een Frans lab de vondst. Daaruit bleek dat de spullen niet een jaar, maar maximaal twee weken eerder in het water waren gegooid. Voor minister Geens genoeg om te spreken van manipulatie. “Het was duidelijk dat er pogingen waren om het onderzoek naar de Bende van Nijvel te manipuleren”, zei hij gisteren in de commissie Justitie. “De onderste steen moet worden bovengehaald.”

De leden van de cel-Delta vinden het niet kunnen dat de minister hen daarvan beschuldigt, zeggen ze via hun advocaat. “Wij willen oproepen om toch enige voorzichtigheid aan de dag te leggen en om het geheim van het onderzoek te respecteren”, zegt Walter Damen, de advocaat van de speurders aan VTM NIEUWS.

Nieuwe duikactie?

“Het is nu de onderzoeksrechter die moet beslissen of er een nieuwe zoekactie komt. Dat zal in de loop van de volgende dagen duidelijk worden. De voorwerpen die zijn binnengebracht, zullen ook grondig geanalyseerd worden”, aldus nog De Valkeneer.

Bron » VTM Nieuws