Gerecht ontvangt nieuwe voorwerpen in Bende-dossier

Procureur-generaal Christiaan De Valkeneer zegt nieuwe ‘interessante stukken’ te hebben ontvangen in het dossier rond de Bende van Nijvel.

‘We hebben vandaag informatie en voorwerpen gekregen van personen, afkomstig uit het kanaal van Brussel naar Charleroi in de buurt van Ronquières, zei Valkeneer woensdagavond aan VRT NWS. De voorwerpen zouden al lang geleden uit het kanaal gehaal zijn, maar verder wilde Valkeneer er niets over kwijt. Het staat ook nog niet definitief vast dat de gevonden voorwerpen een directe relatie met de Bende van Nijvel hebben.

Wellicht leiden de nieuwe voorwerpen tot nieuwe zoekacties. Lees hier een beknopt overzicht van 35 jaar onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Bewijsstukken

Duikers hebben eerder op woensdag in het kanaal in Ronquières onderzoeksdaden verricht ter verificatie van elementen in het dossier van de Bende van Nijvel. Bepaalde delen van het kanaal Brussel-Charleroi werden doorzocht. Volgens François Demoulin van het parket van Bergen gaat het om ‘verificaties van elementen uit het dossier’. Meer uitleg werd er niet gegeven.

Op dezelfde plekken werd ook al gezocht naar bewijsstukken in het jaar 1986. Er werden toen een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen. Maar een onderzoek van deze bewijsstukken, door de onderzoeksrechter gevraagd in 2009, toonde aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, niet noodzakelijk door leden van de Bende van Nijvel in het water waren gegooid in 1985. Het was deze vondst die aanleiding gaf om te spreken van manipulaties van het onderzoek naar de Bende.

Het dossier rond de Bende van Nijvel is weer in een stroomversnelling gekomen nadat vorige week bleek dat een man uit Aalst op zijn sterfbed had opgebiecht dat hij de beruchte ‘Reus’ van de Bende van Nijvel was.

Bron » De Tijd