Nieuwe voorwerpen opgedoken in Bende-onderzoek

Na een oproep door het gerecht heeft iemand nieuwe voorwerpen aan het gerecht overgemaakt, die mogelijk interessant zijn voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel, zo bevestigt procureur-generaal Christian de Valkeneer van Luik aan VRT.

De voorwerpen zijn afkomstig uit het kanaal van Ronquières, waar in 1986 ook al een partij wapens werd opgevist dat kon worden gelinkt aan de Bende.

‘We hebben vandaag informatie en voorwerpen gekregen van personen, afkomstig uit het kanaal van Brussel naar Charleroi’, bevestigt procureur-generaal de Valkeneer aan VRT. ‘Het zijn interessante stukken, maar momenteel willen we discreet blijven. We weten nog niet zeker of deze voorwerpen een band met het dossier van de Bende van Nijvel hebben.’

Het is niet duidelijk wanneer de voorwerpen uit het kanaal zijn gehaald. Duikers hebben woensdag al bepaalde delen van het kanaal Brussel-Charleroi opnieuw doorzocht, liet François Demoulin van het parket van Bergen al weten. Vermoedelijk worden er nieuwe zoekacties gepland.

Om de wapens die destijds werden opgevist onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch is al enkele jaren ophef. De wapens werden één jaar na de laatste overval gevonden, maar het onderzoeksteam uit Charleroi dat het dossier overnam, ontdekte in 2013 dat die wapens er véél later waren gelegd dan eerst was aangenomen. Niet meteen na de overval, maar wellicht een jaar later. Dat leidde tot uitingen dat de eerste groep speurders zich om de tuin zou hebben laten leiden.

Bron » De Standaard