Nieuwe “interessante” voorwerpen uit kanaal Brussel-Charleroi overgemaakt aan speurders

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn nieuwe “interessante” objecten die gevonden werden in het kanaal Brussel-Charleroi, overgemaakt aan de speurders. Dat zegt de procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, die daarmee informatie van VRT Nieuws bevestigt.

“De onderzoekers hebben informatie gekregen van personen die interessante voorwerpen hebben gevonden in het kanaal. We hebben die voorwerpen gekregen en die zullen in de volgende dagen geanalyseerd worden om te kijken of er een link is met het dossier”, zegt De Valkeneer, die benadrukt dat de nieuwe elementen “interessant zouden kunnen zijn”.

Over wie de voorwerpen precies heeft ontdekt, wil de procureur-generaal niets kwijt. Hij zegt wel dat de voorwerpen al “enige tijd geleden” zijn gevonden. De Valkeneer ontkent daarnaast dat duikers vandaag onderzoek hebben uitgevoerd in het kanaal Brussel-Charleroi. Het parket van Bergen had dat eerder op de dag nochtans bevestigd.

Duikers zullen de komende dagen in het kanaal in Ronquières wellicht wel verdere onderzoeksdaden verrichten. Op dezelfde plekken werd ook al gezocht naar bewijsstukken in het jaar 1986. Er werden toen een kogelwerende vest (gestolen uit een zeilmakerij in Temse in 1983), een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen.

Maar een onderzoek van deze bewijsstukken, door de onderzoeksrechter gevraagd in 2009, toonde aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, niet noodzakelijk door leden van de Bende van Nijvel in het water waren gegooid na de laatste overval op 9 november 1985. Het was deze vondst die aanleiding gaf om te spreken van manipulaties van het onderzoek naar de Bende.

Bron » De Morgen