De (magere) bewijzen tegen Chris B.

De bewijslast tegen Chris B., ex-lid van de Groep Diane, oogt tot nader order mager. Dat is nog maar eens gebleken uit de uitleg die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren in de Kamer heeft gegeven. Aanwijzingen zijn er, bewijzen (nog) niet. Zijn oud-collega’s worden binnenkort ondervraagd.

  1. Chris B. was tussen 1977 en 1979 lid van de Groep Diane. Bij een deel van haar overvallen – onder andere die in Overijse, Eigenbrakel en Aalst in 1985 – gebruikte de Bende van Nijvel technieken die leken op diegene die werden aangeleerd bij het eliteteam van de rijkswacht.
  2. De broer van Chris B. zegt dat die hem enkele weken voor zijn dood in mei 2015 heeft bekend ‘dat hij lid was van de Bende van Nijvel’. Meer details gaf de alcoholverslaafde Chris B. niet.
  3. Zowel de ex-vrouw als de ex-vriendin van B. heeft nooit vermoed dat B. bij de Bende van Nijvel zou zijn geweest. Aan hen heeft hij niets verteld. Ze beschrijven hem als een agressieve dronkaard die inderdaad goed lijkt op de robotfoto van ‘De Reus’.
  4. Marc Vandamme, een vroegere cafévriend van Chris B., contacteert in 1998 anoniem de Bendespeurders om te zeggen dat foto nr. 19 sprekend op Chris B. lijkt. Hij herinnert zich dat die het vijftien jaar voordien vaak over ‘het plegen van een staatsgreep’ had.
  5. In 2000, na het getuigenis van Vandamme, moet Chris B. vingerafdrukken en speeksel afstaan. De vergelijking met de vingerafdrukken die in het oude Bende-dossier zaten, was negatief. Ook de DNA-analyse van het speeksel, die in de loop van 2017 werd uitgevoerd, leverde niets op. Wegens de ouderdom bevat het dossier van de Bende weinig bruikbaar DNA.
  6. De analyse van de computer van Chris B. leverde niets op.
  7. Chris B. had een caravan op een camping in Cerfontaine. Het onderzoek bracht evenmin iets aan het licht.
  8. De speurders vroegen het medisch dossier en het personeelsdossier van B. op. Daaruit blijkt dat hij op 26 september 1985 een ongeval had en op 11 oktober 1985 een breuk opliep. Op 27 september 1985 vonden de aanslagen in Overijse en Eigenbrakel plaats. Een van de daders zou toen volgens bepaalde getuigen gehinkt hebben.
  9. Op 9 november 1985 – op het moment van de overval in Aalst – zou B. dus al een maand een breuk hebben gehad. Volgens zijn broer aan de enkel. Het lijkt vreemd dat hij met een breuk aan de enkel deel zou hebben genomen aan de overval in Aalst.

Bron » De Standaard