‘Geen bewijzen, wel hoop’

Was de ‘Reus’ van de Bende van Nijvel een rijkswachter uit Aalst? Of gaat het om een zoveelste dwaalspoor? “We hebben geen bewijzen dat C.B bij de overvallen bij was. Maar we weten wel zeker dat de mensen die ons verteld hebben over zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel ter goeder trouw zijn.”

Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, die verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is hoopvol over de nieuwe onderzoekspiste naar de doders die vanochtend uitlekte in Het Laatste Nieuws en De Morgen, maar hij blijft voorzichtig.

Bij de verschillende overvallen die de Bende van Nijvel begin jaren 80 van de vorige eeuw pleegde, onder anderen in warenhuizen van Delhaize en Colruyt, vielen begin 28 doden.

Groep-Diane

De speurders onderzoeken nu of de zogenaamde ‘Reus’ van de Bende van Nijvel de Aalsterse ex-rijkswachter C.B is. Die man was 61 toen hij in mei 2015 overleed. Op het moment van zijn overlijden was hij vereenzaamd en aan lager wal.

Hij had een carrière achter de rug bij de rijkswacht van Aalst en Dendermonde en de lokale politie van Aalst. Aan het begin zijn carrière, midden jaren 70 werkte C.B. bij de groep-Diane, de toenmalige interventie-eenheid van de rijkswacht.

Aan zijn broer had hij een paar weken voor zijn dood verteld dat hij betrokken was geweest bij de ‘Bende van Nijvel.

Voor de rest gaf hij geen details. Het duurde tot januari van dit jaar eer de speurders de informatie kregen. ‘Ik kan u niet precies vertellen hoe de info ons heeft bereikt. Laat ons zeggen dat het traject van de informatie ingewikkeld is geweest’, zegt De Valkeneer.

Maar De Standaard vernam dat David Van de Steen (41), die in november ‘85 zijn ouders en zus verloor bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst, in januari met het verhaal naar Charleroi is getrokken. Een tipgever was eerst naar hem gestapt.

De broer en de ex-vrouw van de rijkswachter werden ondertussen verschillende keren ondervraagd.

‘We zijn er zeker van dat die mensen geloofwaardig zijn. Zij verzinnen niets’, aldus De Valkeneer. Alleen vertelde C.B dus geen details aan zijn broer en dat maakt het onderzoek moeilijk.

Intrigerende details

Er kwamen ondertussen tijdens het onderzoek wel een aantal intrigerende details aan het licht die er zouden kunnen op wijzen dat de piste C.B geen dwaalspoor is.

Zo bleek dat C.B niet aan het werk was als rijkswachter op het moment dat de meest bloedige overvallen plaats vonden. Hij heeft dus geen alibi.

Bovendien beschreven getuigen van de overval op de Delhaize in Aalst van november 1985 hoe ‘De Reus’ hinkte. Net op dat moment, zo blijkt uit zijn medisch dossier bij de rijkswacht, zou C.B een voetblessure hebben gehad. ‘En omdat hij bij de groep-Diane had gezeten, kende hij natuurlijk ook de technieken die nodig waren voor het plegen van dat soort overvallen’, aldus De Valkeneer. ‘Hij heeft dus zeker een interessant profiel.’

Of er links zijn tussen C.B en andere ex-rijkswachters die ooit in het dossier genoemd werden zoals Madani Bouhouche, Robert Beijer en anderen staat niet vast. ‘Maar de rijkswacht was in die tijd een grote familie’, zo zegt De Valkeneer.

Bron » De Standaard