Christian De Valkeneer aangeduid als procureur-generaal van Luik

Christian De Valkeneer is vrijdagavond door de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) aangeduid als procureur-generaal van Luik. De Valkeneer, momenteel procureur des konings in Charleroi, volgt in die functie Cédric Visart de Bocarmé op voor een mandaat van 5 jaar.

Er waren nog twee kandidaten voor de functie: Serge Lipszyc, procureur des konings in Aarlen en oud-magistraat van het arbeidsauditoraat van Luik, en Paul Catrice, substituut van de procureur-generaal van Luik gespecialiseerd in financiële zaken.

“De drie kandidaten werden gehoord door de benoemingscommissie van de HRJ. Daarbij konden ze hun beheerplan voor het parket-generaal van Luik verdedigen, dit aan de vooravond van een belangrijke hervorming van het gerechtelijke landschap”, stelt de Hoge Raad voor de Justitie in een persbericht.

Christian De Valkeneer was achtereenvolgens advocaat, substituut en onderzoeksrechter in Brussel, bevoegd voor onder meer strafrechtelijke financiële dossiers en terrorisme. Nadien werd hij benoemd tot raadsheer bij het Brusselse hof van beroep en sinds 2005 procureur des konings van Charleroi. “In Charleroi heeft hij zijn talenten als organisator bewezen en belangwekkende resultaten behaald in de strijd tegen de criminaliteit. Hij is ook een specialist van de politieorganisatie”, onderstreept de HRJ.

De procureur-generaal is de hoogste verantwoordelijke van het openbaar ministerie bij het hof van beroep. Hij is onder meer bevoegd voor de toepassing en de coördinatie van het strafbeleid in het rechtsgebied van het hof.

Bron » Het Nieuwsblad