Bonkoffsky werd nooit ondervraagd

Christiaan Bonkoffsky is in 2000 wel opgeroepen voor een speekseltest en vingerafdrukken, maar is nooit ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Toenmalige speurders noemen dat “hoogst ongebruikelijk”.

Uit de toelichting die justitieminister Koen Geens gaf in de Kamer valt op te maken dat de cel Waals-Brabant (CWB) wel iets deed met het telefoontje van Bonkoffsky’s jeugdvriend Marc Van Damme, eind 1998. Bonkoffsky werd in 2000 – de exacte datum is onbekend – opgeroepen voor een speekseltest en het afstaan van vingerafdrukken. Ondervraagd is hij die dag niet. Dat vertelde Koen Geens in Terzake en bevestigde hij gisteren.

Wattenstaafje

Bonkoffsky stond er, hoewel hij opgroeide in Dendermonde, tijdens zijn ontmoeting bij het CWB op dat zijn zaak in het Frans zou worden behandeld. Zo staat het in het verslag van de speekselafname. Meer dan zijn mond openen voor een wattenstaafje en met zijn vingers op een inktkussentje drukken is er niet gebeurd. Hij is nooit ondervraagd over zijn tijdsgebruik ten tijde van de Bende van Nijvel, en ook niet achteraf.

Ex-speurders bij de CWB noemen dat ongebruikelijk, zeker voor iemand met een verleden bij de Groep Diane van 1977 tot 1979, de periode dat figuren als Christian Amory en Martial Lekeu er actief waren met hun extreemrechtse Groep G, en (al of niet ingebeelde) plannen voor een staatsgreep. In 2000, het tijdstip van de speekseltest, werkte een team van 40 speurders onder Eddy Vos op onder meer “politieke sporen”, zoals de Groep G. “Normaal, als iemand uit die tijd van bij de Groep Diane was herkend, had dat tot bij ons moeten komen”, zegt een ex-speurder.

Los van Bonkoffsky’s achtergrond noemen ex-speurders de niet-ondervraging zeer ongebruikelijk: “Meer dan 300 mannen zijn opgeroepen voor een speekseltest. Die mensen kregen tot hun ontzetting te horen dat ze waren herkend op de robotfoto’s van de Bende. Ze reageerden verontwaardigd en waren in de regel vragende partij voor een ondervraging. Ze wensten heel graag de puntjes op de i te zetten.”

De resultaten van de testen bij Bonkoffsky waren negatief, al betekent dat weinig. Er bestaan slechts twee DNA-stalen van Bende-daders en daarvan is zelfs niet zeker of die wel echt afkomstig zijn van hen. Justitie onderscheidde trouwens minstens vier verschillende “uitvoerders”, en mogelijk meer. Er zitten ook vijf vingerafdrukken in het dossier, maar die zijn onvolledig.

Vermoedens

In de periode na de speekseltest, het enige moment in zijn leven waarin Bonkoffsky werd geconfronteerd met vermoedens tegen hem, gebeurde nog iets vreemds. Hij bezat samen met zijn toenmalige partner N. een caravan in het Waalse Cerfontaine. Bonkoffsky had daar een lapje privégrond.

“Deze caravan is in brand gestoken”, zegt Geert Lenssens, de advocaat van de broer van Bonkoffsky, die in 2015 kort voor diens dood zijn bekentenis aanhoorde. “Het was een grote caravan, het plan was dat ze daar op termijn een rustige oude dag zouden beleven. De caravan is helemaal afgebrand, de brand was overduidelijk aangestoken. Er is een strafklacht geformuleerd met burgerlijke partijstelling. Voor zo ver wij weten, is de dader nooit gevonden.”

Bonkoffsky leerde N. in 2000 kennen. Dit was de periode waarin hij harder ging drinken, om zich in mei 2015 volgens zijn broer “letterlijk dood te drinken”. De brandstichting zou dateren van “ergens in 2001”. De CWB doorzocht inmiddels wat rest van de caravan, maar vond geen bruikbaar spoor. Lenssens: “Mijn cliënt brengt dit naar voor omdat hij wil dat de waarheid boven komt, wat die ook is. Voor hem was zijn broer geen fantast.”

In het onderzoek zijn gisteren nog nieuwe voorwerpen aan het gerecht overgemaakt afkomstig uit het kanaal Brussel-Charleroi. Het gaat om informatie en voorwerpen die volgens procureur-generaal Christian De Valkeneer al een tijd geleden uit het kanaal gehaald werden.

Bron » De Morgen