Wat betekent deze nieuwe vondst voor het Bende-onderzoek?

Duizend kogels, een riot gun en een revolver. Wat kunnen ze ons leren over de Bende van Nijvel?

Voor de vierde keer al in de geschiedenis van het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn duikers op zoek gegaan naar bewijsmateriaal in het kanaal Brussel-Charleroi. Net als in 2010 leverde dat dit keer niks op.

Drie jongeren hadden enkele maanden geleden wel prijs. Ze vonden twee dozen met het opschrift ‘Gendarmerie’. In één doos zaten een duizendtal stukken munitie van het kaliber 9 mm, in de tweede zaten een riotgun en een revolver.

De dozen blijken perfect waterdicht te zijn, wat de inhoud des te interessanter maakt. De speurders zullen nu moeten kijken of ze overeenkomt met de wapens en munitie die de Bende gebruikte.

Serienummer

In het dossier is alvast sprake van twee riotguns, aangeduid als rg1 en rg2, gebruikt bij overvallen in Temse, Nijvel, Beersel (1983), Eigenbrakel, Overijse en Aalst. Tot nu toe zijn ze nooit gevonden. Ballistische experts kunnen met het gevonden wapen schieten en het resultaat vergelijken.

Ook de plaats van de vondst is interessant, op 1 kilometer stroomafwaarts van de zwaaikom in Ronquières waar de speurders uit Dendermonde in 1986 hun ontdekking deden. Ook toen kwamen wapens en munitie uit water naar boven.

De patronen destijds vertoonden een kenmerkende inkeping “van ofwel een zaag, ofwel een schaar”. Op de kogels staat ook een serienummer dat hen kan binden aan de eerder gevonden munitie.

Wapenroof

Vervolgens zal het zaak zijn van te achterhalen of de Bende deze wapens en munitie kon buitmaken bij een van haar overvallen.

Zo is de overval van wapenhandelaar Dekaise in 1982 in Waver toegeschreven aan de Bende van Nijvel. In hun vlucht schoten de daders zonder pardon een politieman dood, hun eerste slachtoffer, en graaiden een vijftiental wapens mee. Daar was geen riotgun bij, maar wel verschillende revolvers, waarvan een deel nog vermist is.

Enkele maanden voor de overval bij Dekaise was er ook nog een opmerkelijke wapenroof bij het speciale interventieteam van de groep Diane van de rijkswacht. Daarbij zijn revolvers gestolen, maar ook vier Riot Guns van het merk FN en honderden 9mm-kogels.

Tot nu toe konden speurders nooit bewijzen dat deze overval het werk van de Bende was, maar dat kan veranderen als de nieuwe vondst van deze overval zou dateren.

Doorzichtig

En dan zijn er natuurlijk die koffertjes met het woord ‘Gendarmerie’ op. Het proces-verbaal van de overval op de rijkswachtkazerne maakt geen melding van een gestolen koffer.

De vondst lijkt alvast ondersteuning te bieden voor de hypothese dat Bende-leden uit de Rijkswacht kwamen. Al is dat volgens een van de ex-speurders wel érg doorzichtig. “Dan zijn we opnieuw bij wat ook over de vondst in 1986 al is beweerd, namelijk dat iemand de wapens erin heeft gegooid net om de onderzoekers in een bepaalde richting te manipuleren. Al is dat dan wel niet echt gelukt, als de rijkswachtkoffers 30 jaar zijn blijven liggen.”

Bron » De Morgen