Nieuwe vondst in kanaal Ronquières

Volgens de woordvoerder van het parket van Bergen worden op voorwerpen uit het kanaal ‘verificaties van elementen in het dossier van de Bende van Nijvel’ uitgevoerd.

Meer uitleg werd gisteravond niet gegeven. Of het om wapens gaat, wilde het parket niet bevestigen. Op dezelfde plekken werd ook in het jaar 1986 al gezocht naar bewijsstukken. Er werden toen door de cel-Delta uit Dendermonde, onder leiding van onderzoeksrechter Troch, een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen.

Maar een onderzoek van deze bewijsstukken, door de onderzoeksrechter gevraagd in 2009, toonde volgens de Bendespeurders aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, niet noodzakelijk door leden van de Bende van Nijvel in het water waren gegooid in 1985.

Het was deze vondst in het kanaal van Ronquières die aanleiding gaf tot de uitspraak van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gemanipuleerd werd.

De speurders van Dendermonde, die lid waren van de zogeheten cel-Delta, voelen zich door de uitspraak geviseerd. Dat zegt Walter Damen, advocaat van enkele van die speurders. Hij vindt dat Geens in de media gesuggereerd heeft dat het de speurders zelf zijn die het onderzoek manipuleerden. Geens ontkende gisteravond dat dat zijn bedoeling was.

De agenten uit Aalst, die tussen 2001 en 2010 nog met Chris B. hebben samengewerkt, krijgen ondertussen speciale begeleiding omdat de onthullingen van de laatste dagen erg hard bij hen zijn aangekomen.

Bron » De Standaard