Al in 1998 anonieme tip over Christiaan B.

In 1998 gaf Marc Van Damme in een anoniem telefoontje de naam van zijn jeugdvriend Christiaan B. in 1998 door aan de speurders. Van Damme vindt het onbegrijpelijk er 20 jaar niets is gebeurd met zijn tip. De mannen leerden elkaar kennen in het carnavalsmilieu.

‘Chris zei soms rare dingen. Dat er een staatsgreep moest komen en we de macht moesten grijpen’, aldus Van Damme op VTM Nieuws. Hij vond eerder al dat B. extreemrechts en militaristisch was ingesteld. ‘Maar pas toen ik in 1998 robotfoto’s zag hangen, besefte ik dat hij het was’, zegt Van Damme die vermoedt dat hij nadien werd afgeluisterd. ‘Er stond enkele dagen leen auto voor mijn deur met een lichtje aan. Ik voelde me ongelooflijk bedreigd zodat ik besloot om verder te zwijgen.’

Pas nadat hij dit jaar de broer van Chris B. tegen het lijf liep, die hem vertelde over de ‘biecht’ van B., nam hij contact met David Van de Steen die de speurders verwittigde.

De broer van Chris B. bevestigde eerder tegenover De Standaard dat zijn broer, vlak voor hij stierf, opbiechtte dat hij lid was geweest van de Bende van Nijvel. ‘De grond zakte weg onder mijn voeten.’

Bron » De Standaard