De Bende van Nijvel: wat weten we nu al?

Meer dan dertig jaar na de laatste dodelijke geweerschoten is er opnieuw schot gekomen in de zoektocht naar de Bende van Nijvel. Dit is wat we tot nu toe weten.

Tussen 1982 en 1985 werden 28 mensen genadeloos neergeschoten in een reeks van moordende overvallen, vooral gericht op warenhuizen. De Bende van Nijvel dankt haar naam aan een van haar eerste overvallen op een Colruyt-warenhuis in Nijvel, op 17 september 1983. Daarbij vielen drie doden. Hun laatste overval op het Delhaize-warenhuis in Aalst was met acht doden meteen ook de meest bloedige. Deze overvallen werden met zulke precisie en kennis uitgevoerd, dat er toen al richting toenmalige rijkswacht werd gekeken.

Wie zijn de mogelijke verdachten?

Het is tot op vandaag niet duidelijk hoeveel leden de Bende van Nijvel exact telt aangezien er bij de overvallen soms drie, soms meer mannen werden geteld. Het dossier telt verschillende mogelijke namen, maar voor geen enkele is er voldoende bewijs dat ze ook degelijk betrokken waren, klinkt het.

In 1986 werd gangster Philippe De Staerke als enige in verdenking gesteld wegens betrokkenheid bij de overvallen van de Bende, onder meer na gedeeltelijke bekentenissen van de gangster, maar De Staerke trok zijn verklaringen nadien weer in. In 2002 werd hij door de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) van Bergen buiten vervolging gesteld voor zijn vermeende aandeel in de overval van Aalst.

In 1997 werden voor het eerst een reeks robotfoto’s verspreid op basis van de beschrijvingen van overlevenden en andere getuigen waardoor verschillende tips binnenliepen. Nadien doken nog verschillende verdachten op, maar bij geen enkele naam konden er ook harde bewijzen verzameld worden.

Afgelopen weekend lekte dan het nieuws dat er een nieuw spoor is in het onderzoek: de Aalsterse ex-rijkswachter Chris(tiaan) B. (een van de eerste leden van de Groep Diane, het eliteteam van de rijkswacht) zou de zogenaamde ‘Reus’ van de Bende zijn. Hij zou enige tijd voor zijn dood op 14 mei 2015, toen 61 jaar oud, de waarheid hebben verteld tegenover zijn broer.

In het dossier staan ook de namen van andere ex-rijkswachters vermeld, onder wie Madani Bouhouche en Robert Beijer, maar het is niet duidelijk of er links zijn tussen hen en Chris B. David Van de Steen, overlevende van de overval in Aalst, is er dan weer van overtuigd dat gangster Patrick Haemers bij de Bende zat. ‘Voor mij is hij de man die me heeft neergschoten.’

Wat is de Groep Diane?

De nieuwe verdachte Chris(tiaan) B. was in de jaren zeventig lid van de Groep Diane: een eliteteam binnen de rijkswacht, bemand met goedgetrainde, zwaarbewapende manschappen. Groep Diane was de voorloper van de huidige speciale een­heden van de federale politie en werd begin december 1972 opgericht, nadat de gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München was uitgedraaid op een bloedbad.

Hoe verliep het onderzoek?

Dat er na 32 jaar speurwerk en een beloofde geldsom van 250.000 euro voor de gouden tip nog steeds geen doorbraak is gekomen in het dossier naar de doders van de Bende van Nijvel, is voer voor verschillende complottheorieën.

Het dossier werd in 1986 uit handen werd genomen van de cel-Delta onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, en naar Charleroi verhuisd. Dat ontketende vervolgens een speurdersoorlog. De ‘nieuwe’ speurders hebben openlijk hun twijfels geuit over de objectiviteit van de ondervragingen van de ‘oude’ speurders en beschuldigen hen zelf van manipulatie van het onderzoek. Volgens Troch werd het dossier destijds dan weer op een onwettige manier verhuisd. ‘De geijkte procedures werden toen niet gevolgd’, beweerde de ex-onderzoeksrechter vorige week nog.

Volgens professor Cyrille Fijnaut, die twee jaar lang het onderzoek naar de Bende van Nijvel onderzocht voor de parlementaire onderzoekscommissie, gebeurde het onderzoek naar de rijkswachters ‘niet grondig, coherent en snel genoeg’.

Bron » De Standaard