Van Steenbrugge: “Onderzoeksrechter was duidelijk: dossier Bende van Nijvel is gemanipuleerd”

De onderzoeksrechter die het dossier naar de Bende van Nijvel voert, heeft vorig jaar gezegd dat het onderzoek werd gemanipuleerd. Dat zegt advocaat Walter Van Steenbrugge in Terzake. “Geef ons de middelen om het dossier volledig te bestuderen en het zal worden opgelost.”

Walter Van Steenbrugge is al meer dan een jaar de advocaat van Diederik en Nathalie Palsterman. Zij verloren hun vader tijdens de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst. “Zij hebben mij zaken gezegd en getoond waarvan ik dacht dat ze niet mogelijk waren”, zegt de advocaat.

“In oktober vorig jaar heeft de onderzoeksrechter gezegd dat ze er zeker van is dat het onderzoek werd gemanipuleerd”, zegt Van Steenbrugge. “Dat kwam hard aan bij de familie. Ik heb het dossier opgevraagd: het onderzoek naar het onderzoek. Dat bestond maar uit enkele velletjes papier. Dat was om te lachen.”

Dossier inkijken

Van Steenbrugge vraagt dat de slachtoffers het volledige dossier zouden kunnen inkijken. “Dat dossier is gigantisch. Ik heb al gezegd dat ik er zes maanden voor wil uittrekken, maar daar staat uiteraard een kostprijs tegenover. Tot op vandaag heb ik daar nog niets over gehoord. Als ze ons de middelen geven om het dossier volledig te lezen, dan zullen de puzelstukken in elkaar vallen.”

“Eén onderzoeksrechter kan dit dossier niet alleen leiden”, zegt Van Steenbrugge nog. “Hier zou je zoals in het buitenland een team van verschillende onderzoeksrechters moeten hebben die het onderzoek leiden.”

Bron » VRT Nieuws