Topadvocaat Van Steenbrugge wil team van onderzoeksrechters: “Dossier te groot voor één rechter”

Het dossier van de Bende van Nijvel kan opgelost worden als er een nieuw onderzoek komt dat geleid wordt door een team van onderzoeksrechters. Dat heeft meester Walter Van Steenbrugge, advocaat van de nabestaanden in het dossier van de Bende van Nijvel gezegd in Terzake. Volgens Van Steenbrugge heeft Bende-onderzoeksrechter Martine Michel uit Charleroi ook letterlijk toegegeven dat het dossier “gemanipuleerd” is.

In Terzake getuigden Diederik en Nathalie Palsterman over het verlies van hun vader tijdens de Bende-raid op de Delhaize van Aalst op 9 november 1985. Net zoals andere nabestaanden hebben ze kritiek over het onderzoek naar de Bende. Diederik en een van zijn zussen waren op het ogenblik van de aanslag in de Delhaize aanwezig, maar toch werd hij nooit ondervraagd, vertellen ze.

Diederik en Nathalie Palsterman vertellen dat ze in een brief aan 192 parlementsleden de vragen hebben opgelijst die nabestaanden van de slachtoffers van de bende zich stellen. Daarop kwam slechts één reactie, vertellen ze. Het ging toen om een korte reactie van CD&V’er Servais Verherstraeten.

Gesjoemel

Ze hopen ook dat er nu eindelijk gezocht wordt naar de opdrachtgevers achter de Bende van Nijvel. “De opdrachtgevers zijn veel belangrijker, de mensen die al 32 jaar het potje dichthouden en die er alles aan doen om de waarheid niet naar boven te laten komen. Dat is veel erger.”

“Er is zoveel gesjoemeld in dat dossier dat je vertrouwen in justitie wegvalt,” zegt Nathalie Palsterman, “eigenlijk moeten wij bij de duivel te biecht gaan – dat is ons de laatste jaren wel duidelijk geworden.”

Manipulatie

Volgens meester Walter Van Steenbrugge, raadsman van de familie Palsterman, moeten de nabestaanden inzage krijgen in het volledige dossier. Die vraag heeft hij naar eigen zeggen ook in maart nog gesteld aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De vraag kwam er onder meer nadat de Bende-onderzoeksrechter Martine Michel uit Charleroi had toegegeven dat het dossier is “gemanipuleerd”.

“Ik heb toen het dossier opgevraagd – het onderzoek naar het onderzoek – en dat bestond maar uit enkele velletjes papier. Dat was om te lachen,” aldus Van Steenbrugge.

Frisse blik

Volgens Van Steenbrugge kan de zaak opgelost worden als er een volledig nieuw onderzoek wordt opgestart waarbij er ook voldoende middelen worden vrijgemaakt. Nu is het lijvige onderzoek in handen van één onderzoeksrechter en dat is volgens Van Steenbrugge niet meer beheersbaar. Hij pleit ervoor een team van onderzoeksrechters samen te stellen die met een frisse blik het dossier zouden kunnen onder de loep nemen.

“Eén onderzoeksrechter kan zo een formidabel volumineus dossier niet beheersen”, zegt Van Steenbrugge. “U moet weten: een onderzoeksrechter moet het onderzoek leiden, verbalisanten krijgen de opdracht om zaken op pv te zetten. Maar vandaag is het dat de onderzoeksrechter dat dossier niet leidt, maar ze wordt geleid door wat de verbalisanten neerschrijven. Als je dan al vermoedens hebt dat er binnen de eigen korpsen onregelmatigheden gebeuren, dan is dat structureel de beste manier om een dossier in de doofpot te steken.”

Bron » De Morgen