Zaak-Bende van Nijvel: Comité I ontving nog geen vraag om onderzoek te voeren

Het Comité I heeft tot dusver geen vraag gekregen van de overheden die het comité of zijn Dienst Enquêtes kunnen belasten met een gerechtelijk of een toezichtonderzoek. Dat zegt het comité woensdag, na de oproep van ex-leden voor een onderzoek door het Comité I naar wat de Staatsveiligheid wist over de Bende van Nijvel.

Het comité dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, zegt woensdag kennis te hebben genomen van de oproep van de voormalige voorzitter van het Comité I, Jean-Claude Delepière, en ex-comitélid Walter De Smedt in een gastbijdrage op de website van Apache.

“Tot op dit moment ontving het Comité geen vraag van de overheden die het Comité of zijn Dienst Enquêtes kunnen belasten met een gerechtelijk dan wel een toezichtonderzoek”, klinkt het woensdag.

Komt de vraag daartoe van de gerechtelijke overheden, zal de voorzitter van het comité overleg plegen met die gerechtelijke autoriteiten over de uitvoering van het onderzoek. Komt de vraag van het parlement of een bevoegd minister voor het openen van een toezichtonderzoek, zal het comité “ingaan op dit verzoek zoals bepaald door de wet op het toezicht”.

Bron » Het Nieuwsblad