‘Rol van staatsveiligheid in Bendedossier moet worden onderzocht’

Gewezen voorzitter van Comité I Jean-Claude Delepière en ex-comitélid Walter De Smedt willen dat het Comité I onderzoekt wat de Staatsveiligheid wist over de Bende van Nijvel.

Een nieuwe tip in het Bendedossier moet door het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden onderzocht. Dat schrijven gewezen voorzitter van het Comité I Jean-Claude Delepière en ex-comitélid Walter De Smedt in een gastbijdrage op Apache.

Jean-Claude Delepière, voormalig voorzitter van het Comité I en tot 2016 voorzitter van de antiwitwascel, en ex-lid van het Comité I Walter De Smedt willen dat het Comité I de rol van de Staatsveiligheid in het onderzoek naar de Bende van Nijvel onderzoekt.

Volgens een nieuwe tip die David Van de Steen, een slachtoffer van de Bende van Nijvel, binnenkreeg, zou een persoon binnen de Staatsveiligheid namelijk op de hoogte geweest zijn van de Bende-aanval op de Delhaize in Aalst.

“Een lid van de staatsveiligheid heeft tegen zijn zus en petekind gezegd dat ze niet naar de Delhaize mogen gaan”, vertelde Van de Steen aan VRT NWS. “In diezelfde week gebeurt de aanslag op Aalst. Dan lijkt het mij duidelijk dat de man op de hoogte was dat dit ging gebeuren.”

Deze nieuwe tip wijst er volgens de twee ex-leden van Comité I, voor het eerst op dat de Staatsveiligheid mogelijk meer wist. Vorige tips zoals over de vermoedelijke Reus en de ‘gouden tip’ over de bewaking van de Delhaize in Aalst die op bevel van Brussel werd opgeheven, wezen volgens Delepière en De Smedt al op een mogelijke betrokkenheid van de Rijkswacht.

Comité I

Delepière en De Smedt menen dat niet enkel het Federaal Parket in Brussel, dat onlangs het Bendedossier in handen kreeg, en de onderzoeksrechter in Charleroi deze nieuwe piste moeten onderzoeken, maar dat ook het Comité I een rol te spelen heeft in dit onderzoek.

“Het zou erg nuttig kunnen zijn indien het Comité I zijn onderzoek zou hernemen en zou nagaan of de nu gereveleerde piste naar waarheid is: wat wist de Staatsveiligheid en wat gebeurde er mee?” schrijven Delepière en De Smedt.

Volgens de ex-leden heeft het Comité I in het verleden al haar nut bewezen door het bestaan van een geheime cel bloot te leggen binnen de dienst die onderzoek deed naar extreemrechts en de mogelijke betrokkenheid van de “zwarte baron” Benoît de Bonvoison, zakenman en ex-politicus bij de PSC (nu cdh).

De nieuwe tip zou volgens hen kunnen bevestigen wat het Comité eerder al openbaarde: het bestaan van een geheime ploeg binnen de Staatsveiligheid die infiltreerde in extreemrechtse groeperingen.

Bron » Apache