Speurders willen DNA van ex-Kamerlid. ‘Schandalig. De politie leidt het onderzoek steeds naar de nationalisten’

Verschillende leden van de begin jaren 80 buiten de wet gestelde extreemrechtse groep Front de la Jeunesse zijn opgeroepen voor een DNA-afname in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Een van hen is gewezen Kamerlid Patrick Cocriamont.

“Vandaag ontving ik een oproep van de federale politie met het verzoek om naar hun lokalen te komen”, zo schreef Patrick Cocriamont gistermiddag op zijn Facebook-pagina. “Aangezien ook enkele vrienden en voormalige kameraden van het Front de la Jeunesse zijn opgeroepen, veronderstel ik dat dit in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel is.” En dat klopt, bevestigt het federaal parket.

De Bende van Nijvel vermoordde tussen 1982 en 1985 bij een lange reeks raids 28 mensen, de meesten bij overvallen op supermarkten. Het federaal parket voert een onderzoek van de laatste kans, want in 2025 zijn de feiten onherroepelijk verjaard. In december werd het lijk opgegraven van stuntpiloot Alain Vincx en werden ook DNA-stalen genomen bij drie ex-leiders van het Front de la Jeunesse (FdJ).

Negationist

Het FdJ was een extreemrechtse terreurgroep die in 1983 als privémilitie buiten de wet werd gesteld nadat een twintigtal leden was veroordeeld voor een lange reeks misdrijven. Het ging onder meer om de moord op een Algerijnse man in 1981, diverse aanslagen en de brand bij het weekblad Pour. Het blad had kort daarvoor foto’s gepubliceerd van paramilitaire trainingskampen van het FdJ in de Ardennen. Dat had via leider Francis Dossogne en de latere Vlaams Belang-politicus Johan Demol nauwe banden met de toenmalige groep Diane van de rijkswacht.

Het FdJ en aanverwante groepen zoals Westland New Post (WNP) kwamen eerder al in de belangstelling van de speurders. Leden van dit soort knokploegen leefden in die jaren in de waan dat ze financieel ondersteund werden vanuit politieke hoek, of zelfs door de Staatsveiligheid. Wat in het geval van WNP ook zo was. Heel wat experts en publicisten zagen de afgelopen 35 jaar in de Bende van Nijvel een uit de hand gelopen uitloper van de vele gewapende cellen die ten tijde van de Koude Oorlog min of meer werden gedoogd. FdJ-leider Francis Dossogne was tegelijkertijd leider van de Groep G, een geheime extreemrechtse groep binnen de rijkswacht.

Patrick Cocriamont (68) werd mee veroordeeld op de processen rond FdJ. Hij zetelde van 2004 tot 2010 in de Kamer voor het Front National (FN). In 2008 kwam hij in het nieuws toen een ULB-student een jaar lang het Front National infiltreerde en bandopnames vrijgaf waarin Cocriamont negationistische praat verkocht over de holocaust. Het Belgische FN bestaat niet meer. De Franse politica Martine Le Pen dwong vanwege figuren als Cocriamont via een rechter een verbod af op het gebruik van de partijnaam FN in België.

Achthonderd DNA-stalen

Op Facebook schreef Cocriamont gisteren: “Ik beschouw deze oproeping als schandalig. Hoewel alle aanwijzingen en onderzoeken in Italië de verdenking richten op maffiakringen die banden hebben met vrijmetselaars, leidt de politie het onderzoek steeds naar de nationalisten.”

Cocriamont zegt dat hij twintig jaar geleden al zijn DNA afstond aan Bende-onderzoekers. Eerder moesten ook ex-FdJ-leden Tony Dossogne, Jean-Luc Campenhout en Jean-Marie Claus dat doen. In december raakte bekend dat het federaal parket van achthonderd mensen, dood of nog levend, DNA wil vergelijken met de weinige DNA-sporen op door de Bende van Nijvel achtergelaten spullen. Vierhonderd afnames waren toen al gedaan.

Volgens Eric Van Duyse van het federaal parket is het niet onlogisch dat mensen na twintig jaar om een nieuw DNA-staal wordt gevraagd. “De wetenschap is enorm geëvolueerd”, zegt hij. “Zowel in de manier waarop stalen worden bewaard als in wat er uit kan worden afgeleid. De techniek is nu veel verfijnder dan toen. Het coronavirus heeft een tijdelijke stop veroorzaakt in de convocaties van mensen van wie we DNA willen, maar nu zijn we opnieuw gestart. We willen de hele lijst van achthonderd afwerken.”

Bron » De Morgen