Sinds 2013 gebruikten Belgische speurders meer dan 15.000 keer data van de Amerikaanse techbedrijven Facebook, Google, Microsoft en Apple om misdaad te bestrijden. Wereldwijd bedienden maar acht landen zich er meer van.
In de strijd tegen criminaliteit vroeg het Belgische gerecht sinds 2013 van 28.774 accounts informatie op bij Facebook, Google, Microsoft en Apple. In vier op de vijf gevallen gingen de Amerikaanse techgiganten minstens gedeeltelijk in op het verzoek. Dat blijkt uit data die de bedrijven publiek maken en die het Nederlandse cybersecuritybedrijf Surfshark verzamelde.
Uit de gegevens blijkt dat het Belgische gerecht steeds vaker een beroep doet op die digitale gegevens. In 2013 ging het nog om 2.189 accounts. In 2020, het laatste jaar waarover alle bedrijven rapporteren, groeide dat tot 6.045 accounts. Dat is bijna een verdrievoudiging in acht jaar tijd. Uit partiële data blijkt dat die trend zich in 2021 voortzette.
België stuurde 18.841 verzoeken uit, die telkens vragen om informatie over een of meerdere accounts kunnen bevatten. Daarvan werden er 15.011 ingewilligd. Zo’n vier op de tien verzoeken waren gericht aan Facebook (waarbij ook zusterbedrijven Whatsapp en Instagram zijn meegeteld). Het aantal vragen aan Facebook vervijfvoudigde tussen 2013 en 2020. Google en Microsoft zijn elk goed voor drie op de tien verzoeken, nog geen procent is gericht aan Apple. Data van Amazon werden niet verwerkt, omdat ze onvolledig en kwestieus zijn.
Door de verschuiving van de communicatie via klassiekere kanalen als telefoonlijnen, sms of e-mail richting digitale platformen, is almaar vaker de medewerking van buitenlandse techbedrijven nodig. De Belgische dataretentiewet verplicht naast klassieke operatoren als Proximus en Telenet nu ook Whatsapp en co. om bepaalde data bij te houden.
De Belgische regering leverde de jongste jaren grote inspanningen om techbedrijven ervan te overtuigen gegevens door te geven. In 2018 trok toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) daarvoor speciaal een week naar de VS.
De door Justitie opgevraagde gegevens betreffen in de eerste plaats zogenaamde metadata, informatie over wie met wie, wanneer en waar in contact staat. Ook serienummers van gsm’s, e-mailadressen of bankkaartnummers werden opgevraagd. Het gaat meestal niet om de inhoud van communicatieverkeer, dat vele aanbieders overigens versleutelen. Microsoft geeft zelf aan nooit de inhoud van berichten te hebben doorgespeeld aan België, bij de andere techbedrijven is dat minder duidelijk. Financiële data speelde Apple minder gretig door dan bijvoorbeeld accountgegevens.
Gewapend en op de loop
De data tonen hun nut doorgaans in twee situaties: om misdrijven post factum te bewijzen of om imminente criminaliteit te bestrijden. Op zijn website legt Meta, het moederbedrijf van Facebook, uit hoe het vorig jaar in verscheidene landen overheden hielp met de lokalisatie van een gevluchte gevangene, een gekidnapte persoon, een stalkende geweldenaar, een vermiste minderjarige en gewapende personen op de loop. Soms vragen landen bedrijven ook om te maken dat data niet verloren gaan wanneer een dader die snel nog probeert te verwijderen.
Surfshark verzamelde gegevens voor 177 landen. Daaruit blijkt dat België ten opzichte van het bevolkingsaantal met een negende plaats erg veel info opvraagt bij de big tech. De VS zelf, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Frankrijk vormen de top. Na Ierland en Portugal volgt een groepje met Australië, België en Taiwan. België vraagt met 248 accounts per 100.000 inwoners bijna drie keer meer data op dan gemiddeld. Ook qua respons vanuit de bedrijven staat België erg hoog.
Wereldwijd vroegen overheden gegevens over vijf miljoen accounts op van 2013 tot 2020. In die periode ging het aantal verzoeken maal vier. Vooral de stijging in 2020 valt op. Surfshark wijst daarvoor naar de coronapandemie en de lockdowns. ‘Bijna alles verschoof naar online, ook criminaliteit’, zegt Agneska Sablovskaja, hoofdonderzoeker bij Surfshark.
De Verenigde Staten zijn goed voor vier op de tien aanvragen. Ook wereldwijd is Facebook het meest bevraagde bedrijf. Zo’n 70 procent van de globale aanvragen wordt ingewilligd. Apple verleent het meest zijn medewerking, Microsoft het minst. Voor België zijn de verschillen tussen de techbedrijven op het gebied van medewerking klein.
Bron » De Standaard