Techreuzen plooien voor Belgisch gerecht

De Amerikaanse techgiganten Facebook, Microsoft, Apple en co delen meer gegevens met het Belgisch gerecht.

Apple was in de eerste helft van dit jaar in bijna acht op de tien gevallen bereid te vertellen wie schuilging achter een verdacht toestel of een account die opduikt in een strafdossier, gaande van internetfraude tot terrorisme. In dezelfde periode vorig jaar gebeurde dat slechts in vier op de tien gevallen. Apple krijgt een pak meer vragen (199 in de eerste helft van 2017) van onze justitie om informatie vrij te geven.

Eerder dit jaar had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) Facebook, Apple en co opgeroepen meer informatie vrij te geven over hun klanten en gebruikers als de Belgische justitie daarom vroeg. Zeker na de onthullingen in 2013 over massale elektronische spionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA waren de Amerikaanse techreuzen terughoudend geworden. Alleen in terrorismedossiers gingen ze niet op de rem staan.

Apple werkte in de eerste helft van vorig jaar in slechts 44 procent van de gevallen mee met justitie. Nu is dat al 77 procent.
Geens wees hen er samen met de Belgische magistraten en politiemensen op dat de Belgische wet hen verplicht gehoor te geven aan alle verzoeken om informatie van justitie, net zoals een Belgische telecomoperator als Proximus dat moet doen.

Facebook werkt nog beter dan Apple mee met ons gerecht. De socialenetwerkgigant ging in de eerste helft van dit jaar in op 85 procent van de vragen die het Belgische gerecht stelde. Facebook ontving in die periode 513 verzoeken om informatie uit ons land, een record. Die gingen over liefst 757 Facebook-accounts, ook een record.

Nog een betere leerling in de klas is Microsoft, die onder andere eigenaar is van de videocommunicatiedienst Skype. Slechts in 8 procent van de gevallen weigerde Microsoft onze justitie gegevens te bezorgen. Een belangrijke kanttekeningen is dat 15 procent van de opgevraagde data niet te vinden waren en dat Microsoft nooit inhoudelijke gegevens aan ons gerecht bezorgde, bijvoorbeeld over een onlinegesprek. Microsoft was alleen bereid gegevens te delen over een abonnee of een bepaalde transactie.

Opgeteld gaan de Amerikaanse techreuzen in op acht van de tien vragen die ons gerecht hen stelt. De slechtste leerling is Twitter. Dat werkte in de eerste helft van dit jaar slechts in 67 procent van de gevallen mee. Het kreeg ook de minste vragen van ons gerecht (21 over 32 accounts).

Bron » De Tijd