Belgisch gerecht vindt Marokkaans onderzoek naar Belliraj “ernstig”

Het Belgische gerecht, dat zich tot nu toe erg voorzichtig toonde, heeft het onderzoek naar de Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj “ernstig” genoemd. Het onderzoek liet de Marokkaanse autoriteiten toe een vermoedelijk terroristische cel van 35 leden, geleid door Belliraj, te ontmantelen.

Grondig en ernstig onderzoek

“Hun onderzoek lijkt grondig en ernstig gedaan te zijn, en is goed onderbouwd”, verklaarde Lieve Pellens, de woordvoerster van het federaal parket. Pellens zei dat na een vergadering in Brussel tussen de Belgische federaal procureur en de zes politieagenten gespecialiseerd in antiterrorisme die de voorbije week naar Marokko zijn gereisd.

Rogatoire commissies

Op basis van die informatie zullen het federaal parket en het Brusselse parket, “hoofdzakelijk geïnteresseerd in de moorden” die Belliraj gepleegd zou hebben, “verschillende rogatoire commissies” voorbereiden, preciseerde Pellens.

Zes doodslagen

Belliraj wordt er door Marokko van verdacht minstens zes doodslagen in België te hebben gepleegd op het einde van de jaren tachtig en in het begin van de jaren negentig, waarvan ten minste vier met een politiek karakter. “We hopen kopieën van het dossier en van de verklaringen te krijgen en eventueel Belliraj te kunnen horen tijdens die rogatoire commissies”, zei de woordvoerster.

Al-Qaida

Vandaag wilden de Belgische autoriteiten niet bevestigen dat een delegatie agenten van het FBI en de CIA sinds vorige week onderzoek uitvoert in Marokko naar het netwerk waarvan Rabat meent dat het gelinkt is met al-Qaida.

Ook heeft geen enkele officiële instantie tot nu toe bevestigd dat de woning van de man die een woonst verhuurde in de buurt van Gent aan Belliraj, de voorbije week doorzocht is en dat hij zelf een tipgever van de Staatsveiligheid was.

Bron » De Morgen