Commissie vertrekt over enkele weken naar Marokko voor Belliraj

Het sturen van een Belgische rogatoire commissie naar Marokko in het kader van het onderzoek-Belliraj zou enkele weken in beslag nemen. De termijn zal namelijk afhangen van de tijd die de Marokkaanse overheden nodig hebben om het zenden van die commissie goed te keuren.

Dossier terrorisme

Gisteren werd beslist het dossier terrorisme aan het federaal parket toe te vertrouwen. De andere dossiers, over de zes moorden, zullen behandeld worden door het Brusselse parket. Dat gebeurde tijdens een vergadering tussen federaal procureur Johan Delmulle, de Brusselse procureur Bruno Bulthé en de magistraten en speurders die aan de zaak werken.

Minstens twee Belgische rogatoire commissies zouden naar Marokko gestuurd worden. Het federaal parket liet ook weten dat het officieus op de hoogste is gesteld van de wens van de Marokkaanse autoriteiten om een rogatoire commissie naar België te sturen. “We zijn absoluut niet terughoudend”, aldus de woordvoerster van het federaal parket, Lieve Pellens.

Belgische activiteiten

Het federaal parket zal zijn onderzoek voortzetten om vast te stellen of Belliraj, de vermoedelijke leider van een in Marokko ontmanteld terroristisch netwerk, in België activiteiten kon uitvoeren die verband houden met terrorisme. Het federaal parket herhaalde echter dat Belliraj voor zijn arrestatie in Marokko niet van terrorisme in België verdacht werd.

Het Brusselse parket heeft nog niet beslist of de verschillende dossiers over de moorden aan een of meerdere onderzoeksrechter(s) toevertrouwd worden. Eén van de zes dossiers wordt nog steeds onderzocht. De vijf andere eindigden in een buitenvervolgingstelling omdat de dader niet gekend was. Die dossiers moeten hernomen worden.

Bron » De Morgen