FBI en CIA verdenken Belliraj van meerdere terreuraanslagen

Een delegatie van Amerikaanse FBI- en CIA-agenten is sinds vorige week in Marokko om het terreurnetwerk van de Belgisch-Marokkaanse terrorist en informant van de Staatsveiligheid Abdelkader Belliraj onder de loep te nemen. Dat heeft De Morgen uit goede bron vernomen.

De interesse van de VS voor Belliraj zou erop wijzen dat er wel degelijk een band is tussen de terrorist en Al Qaida. “De link tussen de organisatie van Belliraj en Al Qaida en Hezbollah staat nu wel vast”, zegt een politiebron. “Wat wil je nog meer om de Amerikanen naar Marokko te krijgen? Hun aanwezigheid bewijst dat de resultaten van het onderzoek au sérieux genomen moeten worden.” Doel van de Amerikaanse missie is onder meer om DNA-stalen te vergelijken die de afgelopen jaren bij Al Qaida-aanslagen werden verzameld.

De Belgische politiedelegatie, die inmiddels terug is uit Marokko, is ervan overtuigd dat het oprollen van het netwerk van Belliraj van groot belang is. Belliraj fungeerde als ‘chef van de militaire vleugel’ van de terreurorganisatie en nam ook de internationale contacten met andere terreurgroepen voor zijn rekening.

“Hoe is het mogelijk dat deze man sinds de jaren tachtig ongestoord vanuit België naar zowat alle broeinesten van terrorisme in de hele wereld kon reizen?”, vraagt de politiebron zich af. “Er zijn maar twee mogelijkheden. Ofwel deed Belliraj dat alles in opdracht van een geheime dienst, ofwel bestaat de Belgische Staatsveiligheid uit een stelletje onnozelaars.”

De veelgeplaagde chef van die Staatsveiligheid, Alain Winants, heeft gisteren voor het eerst openlijk gesproken over de zaak-Belliraj. Winants’ verontwaardiging over het uitlekken van de banden tussen Abdelkader Belliraj en de Staatsveiligheid is groot, zo blijkt. “Ik til hier zwaar aan”, zei Winants in Terzake. “Dit een totaal ondoordachte en onverantwoorde daad die niet alleen onze dienst maar ook het leven van die persoon en de personen die in contact met hem staan in gevaar brengt.”

Winants betwist verder dat hij had moeten laten weten dat Belliraj een informant was: “De wet verplicht ons enkel te informeren als we af weten van elementen die een bedreiging voor België vormen.”
Volgens het hoofd van de Staatsveiligheid is het niet toevallig dat de namen van zijn informanten – ook de huisbaas van Belliraj werd ontmaskerd als informant – op dit moment gelekt worden. Binnenkort moet het parlement beslissen of de Staatsveiligheid meer macht krijgt door onder meer het hacken van computers toe te laten.

Bron » De Morgen | Georges Timmerman en Kim Herbots