Zaak-Belliraj leidt tot oorlog tussen antiterreurdiensten

De affaire-Belliraj veroorzaakt een open oorlog tussen de Staatsveiligheid en de federale politie, twee diensten die met elkaar rivaliseren op het terrein van de bestrijding van het terrorisme. Hun conflict wordt nu op de spits gedreven door de chef van de Staatsveiligheid, Alain Winants.

Winants heeft bij het gerecht klacht ingediend tegen de ‘onbekenden’ die verantwoordelijk waren voor het uitlekken van het feit dat Abdelkader Belliraj een informant van zijn inlichtingendienst was.

De spectaculaire onthulling van vorige vrijdag over het informantenstatuut van de Marokkaanse Belg veroorzaakt oplopende spanningen tussen de antiterreurdiensten. Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, heeft tot nu toe gezwegen. Maar hij was razend over het uitlekken van de naam van zijn informant.

Gisteren kreeg Winants toestemming van Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V) om gerechtelijke stappen te zetten tegen diegene die de naam van de informant heeft gelekt naar de media. Winants dient een klacht met burgerlijkepartijstelling in tegen onbekenden wegens schending van het beroepsgeheim, de wet op de inlichtingendiensten en van de organieke wet op de geclassificeerde informatie. Als gevolg daarvan moet het parket een onderzoeksrechter aanstellen. Volgens het strafwetboek riskeert iemand die de identiteit van een informant onthult tot drie jaar gevangenisstraf en 165.000 euro boete.

De demarche van Winants is frappant omdat minister Vandeurzen dinsdag in de Kamercommissie Justitie nog weigerde te bevestigen dat Belliraj een informant van de geheime dienst was. De informantenlijst van de Staatsveiligheid is geclassificeerd als ‘zeer geheim’, de namen van informanten behoren tot de meest gevoelige en geheime informatie waarover een inlichtingendienst beschikt. Maar met de klacht van Winants wordt het informantenstatuut van Belliraj dus wel impliciet bevestigd.

Het Comité I, dat namens het parlement toezicht houdt op de werking van de inlichtingendiensten, kreeg zoals aangekondigd gisteren van de parlementaire begeleidingscommissie opdracht om eveneens uit te zoeken wie verantwoordelijk was voor het ‘verbranden’ van Belliraj (DM 5/3).

“Het is nu voor iedereen duidelijk dat de flikkenoorlog tussen de federale politie en de Staatsveiligheid in volle hevigheid woedt”, zegt senator Paul Wille (Open Vld), die lid is van de begeleidingscommissie.

In de veronderstelling dat het lek niet afkomstig is uit de rangen van de Staatsveiligheid zelf gaan de vermoedens vooral in de richting van de federale politie. De voorbije jaren was er al sprake van een koude oorlog achter de schermen tussen de antiterreurdienst van de politie en de inlichtingendienst. Beide diensten communiceerden hun gevoelige informatie niet aan elkaar en eisen elk een dominante positie op in de strijd tegen het moslimterrorisme.

Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, was razend over het uitlekken van de naam van zijn informant. Zijn klacht bevestigt trouwens impliciet dat geheime statuut van Belliraj.

Bron » De Morgen | Georges Timmerman