Wapenarsenaal Marokkaanse terreurgroep kwam uit België

De indrukwekkende wapenvoorraad die de Marokkaanse politie ontdekte bij de arrestatie van de terreurgroep rond Belliraj was afkomstig uit ons land. Bij huiszoekingen in Nador en Casablanca werden onder andere negen kalasjnikovgeweren en twee Uzimachinepistolen gevonden. Dergelijke Uzi’s van Israëlische makelij werden ook door de Belgische rijkswacht gebruikt. Daarnaast trof men 23 pistolen aan van verschillende merken, plus laders, geluidsdempers en bijbehorende munitie.

Het gaat om de grootste wapenvondst in Marokko sinds het begin van de jaren tachtig. “Dit is het soort materiaal dat in de jaren zeventig werd gevonden bij terreurgroepen als die van Aboe Nidal of Carlos”, zegt een terrorisme-expert.

Volgens La Dernière Heure zijn de wapens afkomstig uit België en werden ze door in ons land wonende Belgische Marokkanen van de groepering van Belliraj naar Marokko gesmokkeld. Zij zouden de wapens over land naar ginder hebben bracht in twee fasen, de eerste tussen 1993 en 1994 en de de tweede in de loop van 2000. Het Marokkaanse gerecht kon achterhalen dat ze via de Spaanse grensposten van de enclaves Ceuta en Mellilla over de grens werden gebracht.

De politiedelegatie die zich momenteel in Marokko informeert over de stand van het onderzoek, moet onder meer controleren of bij de gevonden pistolen het wapen zit dat werd gebruikt voor vier van de zes politieke moorden die volgens het Marokkaanse gerecht door Belliraj werden gepleegd.

Zowel Abdullah Al Ahdal, de imam van de Grote Moskee in Brussel, zijn Tunesische medewerker als een klusjesman van de Saoedische ambassade in Brussel werden neergekogeld met hetzelfde 7.65 mm-pistool. Ook de Joodse leider Joseph Wybran werd met een pistool van hetzelfde type neergeschoten, maar omdat de kogelhuls in dit geval nooit werd gevonden, bleef het onduidelijk of het om hetzelfde pistool ging.

Bron » De Morgen