Beruchte wapenhandelaar opgepakt in Bangkok

De Thaise politie heeft de Russische wapenhandelaar en voormalige KGB-agent Viktor Bout na een klopjacht van een maand gearresteerd. Hij wordt onder andere verdacht van het leveren van wapens en explosieven aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, al-Qaida, de taliban en verschillende regimes en rebellengroepen in Afrika. De 41-jarige Bout werd in een hotelkamer in het centrum van Bangkok in de kraag gevat.

De New Yorkse justitie heeft Bout in beschuldiging gesteld voor samenzwering met het oog op de verkoop van wapens voor miljoenen dollars aan het Farc dat voor de VS een terroristische organisatie is. De VS zullen om zijn uitlevering vragen. Tevens is een medeplichtige, Andrew Smulian, in staat van beschuldiging gesteld.

Schendingen van wapenembargo’s

De ex-majoor geldt als een der grootste en minst scrupuleuze wapensmokkelaars ter wereld. Hij werkte met een netwerk van bedrijfjes, kleine luchtvaartmaatschappijen en militaire uitrusting die in zijn handen kwam na het uiteenspatten van de Sovjet-Unie. In meerdere rapporten van de VN luidt het dat de man een expert is in het omzeilen van sancties tegen regimes of baronieën. Hij zou wereldwijd vijftig vliegtuigen tot zijn beschikking hebben en inkomsten uit de illegale diamanthandel hebben gebruikt om zijn smokkeloperaties te financieren.

In de val

De Amerikaanse drugbestrijdingsdienst DEA speelde een rol bij de arrestatie van Bout. Hij zou in een val van de dienst gelopen zijn, nadat de DEA erin geslaagd was te infiltreren in zijn organisatie en in contact te komen met sommige van zijn naaste vertrouwelingen. Amerikaanse agenten hadden zich in Bangkok uitgegeven voor leiders van het Farc, aan wie Bout al geruime tijd wapens verkocht.

“Het was een voldoende realistisch scenario. Hij dacht echt dat hij met vertegenwoordigers van het Farc te maken zou krijgen. Hij zou ze in Bangkok ontmoeten om de laatste hand te leggen aan de transactie.” De Amerikaanse agenten hebben dan de Thaïse politie verwittigd, aldus een anonieme bron bij de DEA tegenover AFP.

Afrika

De volgens zijn Russisch paspoort op 13 januari 1967 in Tadzjikistan geboren vroegere Sovjet-Russische luchtmachtofficier is door Interpol gezocht wegens het schenden van meerdere door de VN afgekondigde embargo’s, in het bijzonder in Afrika. Zo wordt hij ervan beschuldigd en/of verdacht wapens te hebben geleverd aan de Liberiaanse krijgsheer Charles Taylor, aan Congolese rebellen (in het bijzonder de stijders van Jean-Pierre Bemba toen die nog rebellenleider was), de Unita-rebellen in Angola en aan de taliban plus al-Qaida in Afghanistan tot aan de vooravond van de aanslagen van 11 september.

Blauwhelmen in Somalië

Volgens het weekblad Knack zou de man minstens vijf namen en paspoorten uit diverse landen gebruiken. Er zijn volgens het blad aanwijzigingen dat hij in 1993 betrokken is geweest bij de logistieke bevoorrading van de Belgische blauwhelmen in Somalië.

Oostende

Bout verbleef ook in ons land. In maart 1985 verhuisde hij naar Oostende, waarbij hij en zijn naaste omgeving in het oog werden gehouden door de staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst. Hij stichtte in Oostende de Trans Aviation Network group, waarbij het parket van Brugge een onderzoek voerde naar inbreuken op de economische wetgeving, aldus Knack. In 1997 hield Bout het voor bekeken in Oostende.

Internationaal arrestatievel

Volgens een in 2002 door de FOD Buitenlandse Zaken verspreide mededeling heeft België een internationaal arrestatievel tegen Bout uitgeschreven wegens schending van VN-wapenembargo’s. Mogelijk vraagt Moskou de uitlevering wegens zijn verdenking in talrijke strafrechterlijke onderzoeken in Rusland.

Volgens het Russische persbureau heeft de Amerikaanse overheid in 2005 zijn rekeningen bevroren, en het sanctiecomité van de VN een lijst voorgelegd van dertig bedrijven waar Bout bij betrokken zou zijn.

Lord of War

Overigens zou Victor Bout model hebben gestaan voor de rol die Nicolas Cage heeft vertolkt in de film ‘Lord of War’. Zelf heeft de Rus alle betichtingen aan zijn adres steeds van de hand gewezen. “Ik heb in mijn leven nooit iets gedaan waar ik schrik zou moeten voor hebben”, zei hij in 2002 tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN. Bout studeerde talen en spreekt er minstens zes vloeiend.

Bron » De Morgen