Ook huisbaas Belliraj was informant

Naast de Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj werkte ook zijn Gentse huisbaas Brahim L. als informant voor de Staatsveiligheid, zo vernam De Morgen. Speurders van de federale politie voerden dinsdag een huiszoeking uit in zijn woning. De man werd niet aangehouden.

Al enkele dagen gonst het van geruchten dat verschillende personen in de entourage van Belliraj eveneens als betaalde informanten van de Staatsveiligheid gewerkt hebben. Gisteren werd bekend dat in opdracht van het federaal parket nieuwe huiszoekingen werden verricht in Oost-Vlaanderen, meer bepaald in de Gentse woning van Brahim L.

Vorige week was er al een huiszoeking in de woning van Belliraj in Evergem, eveneens in opdracht van het federaal parket. Volgens woordvoerster Lieve Pellens heeft het parket sinds dinsdag een communicatiestop over de zaak afgekondigd.

Dat betekent dat er geen enkele officiële informatie meer wordt vrijgegeven over het geopende opsporingsonderzoek naar het Belgische luik van het Marokkaanse onderzoek naar de terreurgroep rond Belliraj. Alain Winants, chef van de Staatsveiligheid, heeft inmiddels een klacht tegen onbekenden ingediend over het lekken van namen van informanten.

De Belgisch-Marokkaanse Brahim L. is een jonge islamleraar die begin 2004 het huis in Evergem kocht en verhuurde aan Belliraj. De aanhouding van Belliraj was voor hem een “volslagen verrassing”, zo verklaarde hij. L. staat aan het hoofd van de moskee Al Markaz At-Tarbawi (Het Educatief Centrum) aan de Elyzeese Velden in Gent.

Hij is ook voorzitter van de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen van Oost- en West-Vlaanderen, de koepel van Marokkaanse moskeeën in beide provincies, en was kandidaat om lid te worden van de Moslimexecutieve.

De gerechtelijke autoriteiten in Marokko hebben Belliraj inmiddels officieel in verdenking gesteld wegens terrorisme en betrokkenheid bij zes moorden en tenminste twee hold-ups in België. Met die beslissing wordt het Belgische gerecht zonder enig overleg de facto uitgeschakeld en is de kans dat Belliraj ooit voor een Belgische rechtbank zal moeten terechtstaan voor de in ons land gepleegde feiten definitief verkeken (DM 4/3).

“Het is jammer voor de algemene geloofwaardigheid van de zaak”, zegt een juridische bron. “Dat Marokko over elementen beschikt over de Marokkaanse feiten is één zaak, dat het ook over de Belgische dossiers gaat is een andere. Als het dossier enkel op bekentenissen steunt, is dat een wankele basis.”

Bron » De Morgen | Georges Timmerman