Chef Staatsveiligheid dient klacht in

De chef van de Belgische Staatsveiligheid, Alain Winants, zal bij het gerecht een klacht indienen tegen onbekenden, nadat uitlekte dat Abdelkader Belliraj een informant was van de inlichtingendienst. Dat bevestigt de woordvoerster van minister van Justitie Jo Vandeurzen. Dat meldt de krant De Tijd.

Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj al jarenlang een informant is van de Staatsveiligheid. De Marokkaanse politie arresteerde Belliraj op 18 februari als leider van een terreurnetwerk en dader van zes onopgeloste moorden in ons land eind jaren 1980. De administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Alain Winants, gaf voorlopig geen commentaar over de affaire.

Gisteren kreeg Winants echter groen licht van minister Vandeurzen om gerechtelijke stappen te zetten tegen diegene die de naam van de informant lekte. Hij zal eerstdaags een klacht tegen onbekenden indienen, bevestigt Lieselot Bleyenberg, de woordvoerster van minister Vandeurzen, aan De Tijd.

De demarche is volgens de krant opmerkelijk, aangezien Vandeurzen gisteren in de kamercommissie Justitie weigerde te bevestigen dat Belliraj een informant van de geheime dienst was. De informantenlijst van de Staatsveiligheid is geclassificeerd als “zeer geheim”, maar met de klacht van Winants wordt het informantenstatuut van Belliraj dus impliciet bevestigd.

Ook het informantenstatuut van Belliraj’s huisbaas in Evergem, een moskeedirecteur en lid van de Moslimexecutieve, raakte bekend. Wie de geclassificeerde informatie lekte, is niet geweten. Volgens sp.a-Kamerlid Renaat Landuyt kaderen de lekken in een oorlog tussen de Belgische veiligheidsdiensten.

Bron » De Morgen