Bende-slachtoffer David Van de Steen (48) wil erkenning als terreurslachtoffer: “We hebben niks om op terug te vallen”

“De wonden gaan niet weg, dit is levenslang”, getuigt Bende-overlever David Van de Steen (48). De man raakte zwaargewond en verloor zijn ouders en zus bij de overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize-supermarkt in Aalst, op 9 november 1985. Hij roept nu op om alle slachtoffers van de Bende van Nijvel te erkennen als terreurslachtoffer.

“De Bende-slachtoffers, die hebben eigenlijk niks om op terug te vallen”, zegt Van de Steen. “De Bende heeft families verscheurd en mensen kapotgemaakt. Maar we zijn niet erkend als slachtoffer. Na 40 jaar werd beslist om het onderzoek afgesloten en wij blijven gewoon achter met de littekens, de miserie en verwondingen. En hoe ouder we worden, hoe meer die verwondingen ons hinderen. Maar in de ogen van de overheid zijn we onzichtbaar.”

“Ik ben erkend als invalide, maar moet steeds terug om dat te bewijzen. Als je dan met uw klachten naar een arts gaat van de ziekteverzekering (RIZIV), zijn ze ongelofelijk streng en vergeten ze de psychologische strijd van de zaak.” Daarom pleit Van de Steen dat de slachtoffers erkend worden als terreurslachtoffer. Zo krijgen ze het statuut van nationale solidariteit, een herstelpensioen en de terugbetaling van hun medische verzorging. “Zo blijft het statuut van invalide ook gelden, zonder dat de slachtoffers te maken krijgen met de willekeur van artsen. Ik kreeg al van heel wat slachtoffers en nabestaanden te horen dat ze hier ook achter staan. Ik doe dan ook een oproep naar de huidige en toekomstige regering. Negeer ons niet, geef ons waar we recht op hebben.”

Bron » Het Laatste Nieuws