Bende-slachtoffer David Van de Steen: “Trauma’s draag ik al 32 jaar mee”

Bij de laatste – en bloedigste – overval van de Bende van Nijvel verloor David Van de Steen zijn ouders en zus. Al jaren hoopt hij erachter te komen wie zijn familie vermoord heeft, vandaag zal hij hen herdenken. “Tot 2010 was er zelfs geen herdenking. Ik ging dan ’s avonds met een kaarsje naar de parking, alleen. Je voelt je dan heel alleen in die zaak.”

David Van de Steen verloor zijn ouders en zus bij de laatste – en meteen bloedigste – overval van de Bende van Nijvel, dag op dag 32 jaar geleden. Zelf raakte hij zwaargewond. Vandaag zal hij op de herdenkingsplechtigheid in Aalst zijn, die voor de zevende keer georganiseerd wordt. “Tot 2010 was er zelfs geen herdenking. Ik ging dan ’s avonds met een kaarsje naar de parking, alleen. Je voelt je dan ook heel alleen in die zaak. Pas nadat ik een boek geschreven had, is dat veranderd”, getuigt hij in De ochtend op Radio 1.

“De mensen in Wallonië – waar het onderzoek gevoerd wordt – beseffen niet hoezeer dat nog leeft in Aalst. Het zijn trauma’s die al 32 jaar meegedragen worden.” Van de Steen vraagt maar één ding: los de zaak op. “Dat we weten waarom. Als er nog aan het licht komt dat er rijkswachters bij betrokken waren, is dat hallucinant. De mensen die ons moesten beschermen, waren in staat om kinderen te vermoorden.”

De plechtigheid zal door de recente ontwikkelingen in het dossier anders zijn dan anders, vermoedt Van de Steen. “Het is de eerste keer dat iedereen die betrokken is in het onderzoek, aanwezig zal zijn.” Zelf wordt hij de laatste weken overspoeld met informatie, tips, brieven, getuigenissen van rijkswachters… “Er zijn hele duidelijke tips bij.” Maar als hij heel eerlijk is, heeft hij momenteel weinig vertrouwen in het onderzoek. “Ze gaan mij dat vertrouwen moeten geven. Dat is logisch ook, na al die jaren.”

Bron » VRT Nieuws