Het jaar is nog niet ten einde maar Justitie heeft haar hele budget er nu al doorgedraaid. Tegen eind dit jaar wordt een schuldenberg van meer dan 30miljoen euro verwacht. “Er zijn serieuze problemen”, bevestigt justitieminister Stefaan De Clerck.
Om alle gerechtskosten betaald te krijgen – van telefonie over tolken tot gerechtspsychiaters en deurwaarders – had Justitie dit jaar 90 miljoen euro ter beschikking. In juni werd al alarm geslagen toen bleek dat ruim 60 miljoen daarvan opgesoupeerd was.
Intussen werd het alleen maar erger: vorige week bleef nog een kleine 10 miljoen euro over. Met dat bedrag kunnen zelfs de dringendste facturen niet allemaal worden betaald. “Volgende maand zal het budget helemaal op zijn”, zegt Freddy Troch van de Commissie Modernisering Rechterlijke Orde.
“Vorig jaar was het al erg, met 12 miljoen euro schuld, maar nu is de toestand compleet onhoudbaar. Het jaar zal worden afgesloten met een tekort van meer dan 30, misschien zelfs bijna 40 miljoen euro.”
Dat betekent in de praktijk dat alleen de dringendste kosten betaald zullen worden. De grootste schuldeisers zijn de telefoonmaatschappijen, die 11 miljoen euro te goed hebben. Om te voorkomen dat de lijnen afgesloten worden, krijgen die facturen nu voorrang.
Maar heel wat gerechtsdeurwaarders, psychiaters en anderen zullen pas volgend jaar iets op hun rekening zien verschijnen. Sommige tolken hebben al ruim 40.000 euro te goed van Justitie. SP.A-justitiespecialist Renaat Landuyt vreest dat zittingen zullen moeten worden geannuleerd als die onbetaalde experts hun kat beginnen te sturen.
Justitieminister Stefaan De Clerck spreekt van ‘grote problemen’ die een ‘zeer dringende aanpak’ vragen. “De gerechtskosten lopen jaar na jaar op omdat er meer moderne onderzoeksmethoden worden gebruikt, zoals telefoontaps en DNA-analyse.
Dat wordt problematisch als het budget door besparingen niet meestijgt.” Met een regering in lopende zaken kan De Clerck niet structureel ingrijpen. Hij zal wel ‘door middelen te verschuiven en te herbudgetteren’ nog snel naar extra geld zoeken.
Bron » Het Nieuwsblad