72 vragen voor juryleden

De juryleden van het hof van assisen van Brussel, dat decentraliseerde naar Nijvel, zullen 72 vragen moeten beantwoorden. Dat zei voorzitter Luc Maes op het proces tegen Marcel Habran en zijn drie medebeschuldigden. De juryleden beginnen zaterdag aan hun beraadslaging in Hôtel Nivelles-Sud, een prestigieus familiehotel waar drie verdiepingen en twee vergaderzalen voor de jury zijn gereserveerd.

Tijdens het eerste assisenproces in Luik, waar tien beschuldigden terechtstonden, moest de jury in totaal 415 vragen beantwoorden. Op dit tweede assisenproces na het Cassatie-arrest blijven vier beschuldigden over: Marcel Habran, Thierry Dalem, Pépé Rosato en Anouar Bennane. De 72 vragen waarop de Luikse jury positief antwoordde, worden opnieuw gesteld. De vier staan met andere woorden niet meer terecht waarvoor ze in Luik zijn vrijgesproken.

Het is niet bekend hoe lang de beraadslagingen zullen duren. Er wordt geen enkele limiet gesteld aan de gezworenen. Wel gaf de voorzitter te kennen dat al vier dagen gereserveerd waren voor hun opdracht. De twaalf juryleden worden, net als hun vier plaatsvervangers, in het hotel afgesloten van de buitenwereld.

Via een laptop kunnen ze de dossierstukken raadplegen. Voor de beraadslagingen van start gaan, moeten de verschillende partijen donderdag en vrijdag nog hun repliek geven. Zaterdagochtend zal de voorzitter de vragen beginnen voorlezen, waarna de jury met de bus naar het hotel wordt gebracht.

Bron » De Morgen