Nog 10.467 strafzaken uit jaren negentig

Bij de parketten liggen nog 10.467 strafdossiers die in jaren ’90 zijn geopend, maar nog altijd niet zijn afgesloten. Liefst 1.383 dossiers – over allerhande misdrijven – dateren van voor 1996. Dat blijkt uit de cijfers van het college van procureurs-generaal over 2011.

Als we kijken naar de vijf grote rechtsgebieden dan scoort Luik het slechtst. Daar liggen nog 3.235 zaken uit de jaren ‘90. Gevolgd door Bergen (2.742), Antwerpen (2.231), Brussel (2.106) en Gent (153).Het college van procureurs-generaal zit verveeld met de kwestie. “We hebben alle parketten de opdracht gegeven dat op te kuisen”, zegt Anita Harrewyn, de procureur-generaal van Gent.

“Ze moeten nagaan wat er fout gelopen is. Is men de afsluiting van het dossiers vergeten in te tikken in de computer? Is er sprake van moordzaken waarvan de dader nooit bekend raakte? Zijn het dossiers die zijn samengevoegd met andere dossiers? Of zijn het zaken waarvoor de procedure aansleept?”

De stock met oude dossiers is niet te verwaarlozen. Het gaat bijna om één op de twintig zaken (4,26%) die nog hangende zijn bij de parketten. Het is algemeen bekend dat fraudezaken soms ellenlang aanslepen. Zoals het dossier over de belastingfraude bij textielgroep Beaulieu dat al in 1990 bij het parket van Brussel is geopend, en waarover het proces nog altijd niet is begonnen.

“Wij hebben hiervoor een werkgroep ‘oude zaken’ opgericht”, zegt de Antwerpse procureur des Konings, Herman Dams. “We zouden die dossiers met één muisklik uit onze databank kunnen halen, maar we willen ze naar waarheid afsluiten. Ik ga er van uit dat het vooral dossiers zijn die we zijn vergeten af te sluiten in de computer. Er zijn weinig dossiers die we bewust open houden, zoals de onopgeloste ontvoering van Kim en Ken.”

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) belooft beterschap: “In 2011 duurden de onderzoeken van de parketten gemiddeld 15 maanden (455 dagen). Dat is 13 procent minder lang dan in 2005. Er zijn nu ook 17 procent minder hangende zaken dan in 2007. En de dossiers die ouder zijn dan vier jaar, zijn zelfs met 37 procent gedaald.”

Bron » De Tijd