“Bende van Nijvel viseerde Delhaizetop”

Volgens David Van de Steen – de man die zijn ouders en zijn zus verloor en zelf gewond raakte tijdens de raid van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst in 1985 – passen de aanslagen in een afpersingszaak tegen een topman van de warenhuisketen.

David Van de Steen deed de uitspraak tijdens een debat over de Bende van Nijvel, woensdagavond in Cultureel Centrum De Werf. In het panel zaten naast Van de Steen journalist René De Witte, gepensioneerd districtscommandant van de rijkswacht en leider van de Dendermondse Deltacel Eric Sack, gewezen onderzoeksrechter in het Bendedossier Freddy Troch, advocaat Peter Callebaut en journaliste Hilde Geens, die voor HUMO het dossier volgde.

Normaal gezien zou minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ook aanwezig zijn, maar door een kernkabinet naar aanleiding van de terreur in Parijs, liet hij zich vervangen door zijn kabinetschef. Een speciale eenheid van de politie was overigens zichtbaar aanwezig aan de ingang, maar incidenten waren er niet.

Het debat startte met enkele hypotheses over het motief van de Bende. Zo was er het verhaal van de Roze Baletten. “Uiteindelijk bleek het gewoon een afpersingszaak in een vechtscheiding”, aldus Eric Sack. “Het had niets met de Bende te maken, maar bij zaak kwamen alsmaar meer namen naar boven die ook in ons Bendedossier opdoken. De speurders werden er alleen maar door afgeleid. Van bovenaf kregen we nooit de opdracht om een onderzoek te stoppen, Integendeel.”

Opmerkelijk was het verhaal over een afpersingszaak van een topman bij Delhaize. “Dat is het enige verhaal waar ik echt in geloof”, zegt David Van de Steen. “Net als mijn grootvader. De Bende pleegde aanslagen op filialen van Delhaize om de topmensen van de keten onder druk te zetten en te chanteren. Wat ons vermoeden versterkt, is de verkoop van een groot aantal Delhaize-aandelen naar Amerika, drie weken na de aanslag in Aalst.”

“Als we over die piste vragen stellen aan de onderzoekscel in Charleroi, reageert ze zenuwachtig en ontwijkend. Een keer werden we zelfs bijna uit de zaal gezet bij een vergadering met de onderzoekscel en de nabestaanden.” Advocaat Peter Callebaut vult aan: “Is er eigenlijk ooit een onderzoek naar de Amerikaanse zusterketen of de beweging van aandelen naar Amerika geweest?”, vraagt hij zich af. “Niemand die het weet.”

Bij Delhaize willen ze hierop niet reageren. “Op geruchten reageren we nooit”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Zeker omdat dit zowel voor ons als voor de nabestaanden nog altijd een trauma is. Het parket doet zijn werk. Ik kan evenmin bevestigen of ontkennen of er nog onderzoeken lopen naar Delhaize of topmensen van onze keten”, besluit hij.

Bron » Het Laatste Nieuws