Opnieuw wijst getuige in dossier Bende van Nijvel in de richting van extreemrechtse organisatie Westland New Post

Speurders in het dossier over de Bende van Nijvel hebben vorige week een getuige gehoord. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens de man heeft de extreemrechtse organisatie Westland New Post iets te maken met de bloederige overvallen die de bende in de jaren 80 pleegde. Die piste werd vroeger ook al onderzocht.

DDe extreemrechtse organisatie Westland New Post (WNP) recruteerde leden – waaronder veel militairen – om zich voor te bereiden op een mogelijke invasie van de Sovjetunie. De leden kregen bijvoorbeeld allerlei gevechts- en camouflagetechnieken.

De man, die vorige week als getuige gehoord werd door de speurders, verklaarde dat hij gerecruteerd werd door WNP, waarna hij verschillende opdrachten moest uitvoeren. “De opdrachten waren veelzijdig”, zo zegt zijn advocaat Kristiaan Vandenbussche, “Inbreken in militaire kazernes, personen te schaden, toegangssleutels voor wapenarsenalen stelen…”. In 1981 – dus voor de eerste overval van de Bende van Nijvel – stapte hij uit de organisatie. De piste van WNP werd eerder ook al onderzocht.

Hij wijst ook naar een vroeger kopstuk van Westland New Post, Michel Libert, die volgens de getuige erg lijkt op een van de robotfoto’s van de Bende. “We kunnen niet om de fysieke gelijkenis met de zogenoemde Reus heen. En hij herkent vooral de modus operandi, zijnde de technieken die hem aangeleerd zijn tijdens die trainingen en opdrachten. Die herkent hij in het latere optreden van de Bende van Nijvel”, benadrukt Vandenbussche. Libert werd enkele jaren geleden al eens opgepakt als verdachte in het Bendedossier, maar werd zonder gevolg opnieuw vrijgelaten.

Het federaal parket laat weten dat “de piste onderzocht wordt, net als andere pistes”.

Ondertussen laat Libert weten dat hij een klacht gaat indienen wegens laster. “Ik ben razend”, zegt hij aan De Morgen. Volgens hem is hij al meermaals verhoord over zijn mogelijke rol bij de Bende, maar hij benadrukt dat hij er niets mee te maken heeft.

Bron » VRT Nieuws